Responsorium otvorio BaRoMus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Atraktivnim nastupom ansambla Responsorium u cetvrtak je u crkvi svetog Franje u rovinju otvoren osmi BaRoMus, festival barokne glazbe.

Rijec je o jednom od najreprezentativnijih hrvatskih sastava koji izvodi staru glazbu ciji su clanovi važni akteri hrvatske klasicne glazbene scene: sopranistice Ivana Lazar i Tamara Franetovic Felbinger, bas-bariton Darko Solter, flautisti Ana Benic i Dani Bošnjak, cembalist Mario Penzar te Augustin Mršic (viola da gamba) i István Kónya (chitarrone).

Priznati zagrebacki ansambl Responsorium specijaliziran je za izvodenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka, a djeluje u skladu sa suvremenim nacelima povijesno osviještene interpretacije rane glazbe. Naklonost publike i kritike stekli su svojim dosadašnjim radom koncertirajuci na mnogobrojnim specijaliziranim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su rovinjski nastup temeljili na djelima Biagia Marinija, Girolama Frescobaldija i Giulija Caccinija.

Uz njih, tematsku okosnicu koncertnog programa nazvanog "Monteverdi i umjetnost emocija" cinile su skladbe Claudija Monteverdija, jednog od najznacajnijih skladatelja i inovatora u glazbenoj povijesti.

Odabirom programa i nadahnutim muziciranjem glazbenici su uspjeli u svom naumu da publici prenesu duh Monteverdijeve glazbe s naglaskom na emotivnost u njegovoj glazbi, što je publika popratila pljeskom iza svake numere. Inace, izvedene Monteverdijeve skladbe sastavni su dio njegovih zbirki (Scherzi Musicali, Libri di Madrigali) i opera. Ipak, posebnu pažnju publike privukla je izvedba njegova dva terceta (Amor, che deggio far i De la bellezza le dovute lodi).

Osim toga, svaki se pjevac predstavio i solo izvedbom pa je tako sopranistica Ivana Lazar publici poklonila proživljenu interpretaciju arije "Con che soavita", dok se sopranistica Tamara Franetovic Felbinger istaknula izvedbom skladbe "Ohime, ch'io cado".

Osim njih, uz ansambl je nastupio i bas-bariton Darko Solter, spiritus movens ovog ansambla, koji je publiku zadivio izvedbama skladbi G. Frescobaldija ("Donna, siam rei di morte" iz zbirke Arie Musicali 1630.) i G. Caccinija ("Funeste piagge/Lamento d'Orfeo" iz opere "Euridice" 1602.). Uz izvedbu i drugih dueta, sastavni su dio programa cinile i instrumentalne skladbe B. Marinija te dva intermedija iz Monteverdijeve opere "Orfeo".

Program BaRoMus Festivala nastavlja se u utorak, 26., koncertom poznatog ansambla Cantus, koji ce nastupiti pod vodstvom dirigenta i skladatelja Berislava Šipuša u crkvi sv. Franje.


Podijeli: Facebook Twiter