Resort plaže dostupne svima

Promenadna plaža u Fažani (Milivoj MIJOŠEK)
Promenadna plaža u Fažani (Milivoj MIJOŠEK)

Prošli tjedan na županijskoj skupštini usvojen je Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama, koji je prije mjesec dana predstavio javnosti županijski Upravni odjel za turizam. Taj je odjel i izradio ovu studiju na inicijativu Ministarstva turizma. Slični se programi izrađuju i u drugim jadranskim županijama, prije svega radi, kako pojašnjavaju u Upravnom odjelu za turizam, uspostave sustavnog, promišljenog i održivog pristupa uređenju i upravljanju morskim plažama. Inače, studiju je s 80 posto sredstava sufinanciralo Ministarstvo turizma, a izradio ga je zagrebački Institut za turizam. 

Najviše novca povukao Poreč

Kako tvrde u Odjelu za turizam, usvajanjem ovog programa na skupštini, općine i gradovi moći će na otvorenom natječaju Ministarstva turizma tražiti bespovratna sredstva za uređenje i tematiziranje svojih plaža. Neki su već krenuli prije tri godine u uređenje svojih plaža uz pomoć novca iz Ministarstva turizma - poput Poreča, Rovinja, Novigrada, Umaga, Funtane i Pule. Oni su iz Fonda za turizam dobili novac za projektnu dokumentaciju, ali i realizaciju samih projekata. Najviše je novca povukao Poreč - dva milijuna kuna za plažu Pical, te plažu između uvale Brulo i rta Bare, dok je Pula za Hidrobazu dobila 1,9 milijuna kuna.

"Programom će se preduvjeti za dugoročno sustavno i promišljeno upravljanje plažama, ali i cijelim obalnim prostorom u našoj županiji i šire, sve s ciljem održivog i odgovornog razvoja turizma te očuvanja ovog vrijednog resursa, i zadovoljstva lokalnog stanovništva i gostiju u destinaciji", tvrde u odjelu.

Zanimljivo je da je većina na zapadnoj obali dobila predznak resort plaže, što je mnoge zabrinulo. Naime, postoji bojazan da bi se takve plaže jednog dana mogle u potpunosti zatvoriti za lokalno stanovništvo, iako je na prezentacijama rečeno da su resort plaže ostale pod takvim predznakom jedino iz razloga da ih hoteli i kampovi mogu sami tematizirati sukladno proizvodu koji nude u svojim objektima. O zatvorenim koncesijama nije bilo riječi.

Liste prioritetnih plaža

- Resort plaže su prema odrednicama Nacionalnog programa upravljanja morskim plažama uređene, odnosno sastavni dio već postojećeg turističkog kompleksa. Riječ je o plažama koje su obuhvaćene, ili gravitiraju postojećem turističkom kompleksu (hotelu, tur. naselju, kampu ili sl.) za koje je postojeći operator (turističko poduzeće ili drugi gospodarski subjekt) već u pravilu osigurao koncesiju, ili koncesijsko odobrenje. Takve plaže nikako ne smiju biti zatvorene za domaće stanovništvo i ostale goste, već i temeljem same činjenice da je plaža dio pomorskog dobra, koje je javno dobro i kojemu svatko može pristupiti, odgovaraju iz Instituta za turizam.

Također tvrde i da prilikom izdavanja koncesije Županija uvjetuje korisnika, odnosno operatora plaže, na koji način takvu plažu mora urediti, opremiti i upravljati njome, sve kako bi se osigurao javni interes jedinice lokalne samouprave, te lokalnog stanovništva, ali i operatora u pozicioniranju turističko-ugostiteljske ponude koja gravitira plaži, koja se sukladno tome i tematizira. Županije će nakon usvajanja ovog dokumenta imati obvezu izraditi godišnje planove upravljanja pomorskim dobrom, te planove davanja u koncesiju za korištenje pomorskog dobra koje obuhvaća plaže.

Općine i gradovi trebali bi pak izraditi listu prioritetnih plaža koje će se urediti sukladno utvrđenoj temi, te potrebnu plansku dokumentaciju, uz sagledavanje predvidivih troškova uređenja. (Piše Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter