Resorima 30 dana da usklade poslove inspektorata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi službenici Državnog inspektorata nastavljaju s radom na poslovima na kojima su zatečeni i zadržavaju prava i obveze prema dosadašnjim propisima do donošenja rješenja o rasporedu na radna mjesta u pet ministarstava koja preuzimaju poslove inspektorata, izvijestili su iz Ministarstva financija iz kojeg podsjećaju kako su resorna ministarstva dužna u roku mjesec dana uskladiti uredbe o unutarnjem ustrojstvu, a nakon toga u roku 15 dana i pravilnike o unutarnjem redu.

Zakonom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, koji je stupio na snagu 1. siječnja, uz ostalo je ukinut Državni inspektorat, a njegove poslove preuzima pet resornih ministarstava - rada i mirovinskog sustava, gospodarstva, poljoprivrede, financija i turizma. Tim je zakonom određeno da resorna ministarstva razmjerno preuzetim poslovima preuzimaju opremu, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva te prava i obveze Državnog inspektorata, kao i državne službenike i namještenike zatečene na preuzetim poslovima.

Svi službenici Državnog inspektorata koji su u trenutku stupanja na snagu Zakona zatečeni u obavljanju preuzetih poslova nastavljaju s radom na poslovima na kojima su zatečeni i zadržavaju prava i obveze prema dosadašnjim propisima do donošenja rješenja o rasporedu na radna mjesta u navedena ministarstva, naglašavaju iz resora financija. Sva ministarstva koja preuzimaju poslove i službenike Državnog inspektorata dužna su, od dana stupanja na snagu Zakona, u roku od 30 dana uskladiti uredbe o unutarnjem ustrojstvu, a slijedom izmjena ustrojstva i djelokruga rada, te nakon toga u roku od 15 dana uskladiti i pravilnike o unutarnjem redu kako bi se donijela nova rasporedna rješenja za preuzete službenike Državnog inspektorata.

Sukladno izmjenama Zakona, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava preuzima nadzor nad područjem rada i zaštite na radu; Ministarstvo gospodarstva nadzor nad područjem energetike, rudarstva, opreme pod tlakom i zaštite potrošača; Ministarstvo poljoprivrede nadzor nad područjem koje se odnosi na hranu i genetski modificirane organizme; Ministarstvo financija nadzor nad područjem roba i usluga, boravišne pristojbe, nadzor zabrane i sprječavanja neregistrirane djelatnosti i nezakonite trgovine te zaštite intelektualnog vlasništva te nadzor nad naplatom proračunskih i drugih prihoda; a Ministarstvo turizma nadzor na području ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu.

Iz Ministarstva financija podsjećaju kako je Vlada donijela niz reformskih mjera za fiskalnu konsolidaciju za razdoblje 2014.-2016., a među ostalim ključnim mjerama je i transformacija Državnog inspektorata.

"Cilj i svrha ove reformske mjere, za koju je određen rok provedbe do kraja 2013. godine, je unaprjeđenje efikasnosti kvalitete rada inspekcijskih službi, okrupnjavanje istih unutar resornih ministarstva, a radi bolje koordiniranosti, ujednačavanja prakse rada, transparentnosti razina provođenja upravnih i prekršajnih postupaka te racionalizacija troškova", ističu iz Ministarstva financija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter