Republikanci: U Iraku se priprema sljedeći 11. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki republikanski zastupnici su upozorili u nedjelju na opasnost rasula u Iraku strahujući da bi ta zemlja mogla postati "zona pripreme sljedećeg 11. rujna".

Zastupnici i bivši vojni dužnosnici su raspravljali o raznim opcijama Obamine administracije u sprječavanju napredovanja džihadista u Iraku. Senator Lindsey Graham, sklon zračnim udarima, pozvao je Washington da djeluje "jer Irak i Sirija će postati zone priprema sljedećeg 11. rujna ako ništa ne učinimo".

"Ljudi koji drže teren u rukama u Iraku su oni koji zauzimaju teren u Siriji. Gospodarska nestabilnost će utjecati na cijene benzina i našu gospodarsku obnovu", dodao je on na CNN-u. Pozvao je iračkog premijera Nourija al-Malikija na ostavku i na izravni angažman Washingtona s Iranom u suzbijanju džihadista Islamske države Irak i Levant (ISIL).

General u mirovini Peter Chiarelli, bivši zapovjednik u Iraku, ocijenio je da su borci ISIL-a postali najbogatija teroristička organizacija na svijetu i sada su preuzeli Mosul te istaknuo da misli da bi se nad time trebali zabrinuti svi Amerikanci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter