Repriza "Manjadure" i autori iz štalice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon performansa "Kolo" održanog prije nekoliko mjeseci u svetvincentskoj Žlinji, Šikuti Machine su otvorenjem izložbe "Šikuti Macnine - 10 lit" u cetvrtak u pulskoj staroj tiskari još jedanput obilježili dekadu postojanja i djelovanja.

Izložba je bila retrospektivnog karaktera i ukljucivala je radove gotovo svih umjetnika koji su pod okriljem Šikuti Machinea izlagali u najmanje pretencioznom galerijskom prostoru na istarskom poluotoku - u maloj štalici u Šikutima.

Kakofoniju djela i autora koje je zbog brojnosti nemoguce navesti umirila je i upotpunila repriza performansa skupine Šikuti Machine - "Manjadura", koji je premijeru imao u svetvincentskoj loži davne 2002.

Kao i u originalnoj izvedbi i u reprizi "Manjadure" na sceni su se pojavili isti akteri - clanovi Šikuti Machinea, odojak i videoprojekcija svinjskih iznutrica i krvi koja se u beskonacnom krugu ponavlja na zidu iza performera. Izvedba ima svoj vremenski limit tijekom kojeg performeri veceraju odojak, a to je trajanje numere "So What" s albuma "Kind of Blue" Milesa Davisa - devet minuta i 25 sekundi.

Nakon reprize poceo je i službeni dio u kojem su predstavnici organizatora, Darko Pekica iz Šikuti Machinea i Mladen Lucic u ime Muzeja suvremene umjetnosti Istre, pozdravili prisutne i otvorili izložbu.

Za glazbeni dio veceri pobrinuli su se kantadur Noel Šuran te nakon njega skupina Ziju Zau, a posjetitelji su mogli kušati odojak kojeg je nakon performansa ostalo sasvim dovoljno da udovolji i najvece apetite.

Što se izlagackog dijela tice, na izložbi je bilo moguce vidjeti radove clanova skupine Šikuti Machine, kao i svih onih koji su izlagali u Šikutima. Raznolikost autora, tehnika i pristupa umjetnickom stvaralaštvu potvrda je kako aktivnosti skupine Šikuti Machine u njihovom odabiru tako i raznolikosti autorskih potpisa koji djeluju u Isti i šire.

Izložba "Šikuti Machine - 10 lit" zapravo je i svojevrstan presjek umjetnickog stvaralaštva posljednjih deset godina kao i prava prilika za antologijski katalog.


Podijeli: Facebook Twiter