Reprezentativni i intimistički dokumenti prošlosti

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U pulskoj Galeriji Milotić na Noć muzeja otvorena je izložba slika Marina Baučića "Portret". Autor predstavlja portrete svojih prijatelja te svoje supruge u izrazito jakim, žarkim bojama, i to na način da se svaki portret sastoji od dva dijela - diptiha i triptiha u kombiniranim tehnikama.

Intimistički dokumenti

U tekstu koji prati izložbu Barbara Gaj naglašava da je "za Marina Baučića, ova izložba portreta prožeta idejom o sukobu intimnog i reprezentativnoga portreta te prema riječima samog autora, propituje koliko smo svjesni i koliko pokazujemo svoju unutarnju osobnost svijetu, a koliko je štitimo prizmom nametnutih vrijednosti. Međutim, bez obzira na idejni koncept i izvedbu svakog portreta u dvije verzije kako bi se prikazao i jedan i drugi aspekt portretiranja, Marinova izložba jest u svojoj suštini ipak intimistička. Na portretima bi lako mogli biti prikazani sasvim nepoznati ljudi, anonimni modeli, ali ovaj mladi umjetnik odabire i portretira bliske ljude oko sebe, prijatelje, kolege, obitelj..."

Ti portreti su u biti reprezentativni i intimistički dokumenti prošlosti, trenuci uhvaćeni u jednom određenom vremenu. Manji portreti realizirani su u tehnici 50x120 centimetara, a oni već 120x200 centimetara. Na izložbi su izložena po dva rada naslovljena "Svagi", "Filip", "Mario", "Sara" (autorova supruga), "Srky", "Mitar", "Kova" i "Jure".

"Triptisi se vidno razlikuju od dvodijelnih slika: jednostavne konture pomalo podsjećaju na stilizirane fotografije. Tretirani pomalo u maniri pop-art serigrafija i izrađeni pomoću šablona, nose jednu drugačiju atmosferu. Ipak, portreti na triptisima nisu samo replicirani primjerci, već je na njima vidljiva slikarska intervencija i umjetnička gesta koje svaki od tih pojedinih otisaka čine jedinstvenim, unikatnim", zapisala je Barbara Gaj.

Biografija umjetnika

Marin Baučić rođen je 1982. godine u Splitu, gdje 2000. godine završava Školu likovnih umjetnosti. Na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu stječe zvanje akademskog slikara pri Odsjeku za slikarstvo 2005. godine u klasi redovnog profesora Gorkog Žuvele. Tema diplomske radnje "Moji gradovi" ujedno je i naziv njegove prve samostalne izložbe kojom je predstavljena Umjetnička akademija pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu (2004.). Od 2009. godine živi i radi u Splitu. Samostalno je izlagao u Omišu i Splitu ukupno osam puta, a skupno na više izložbi diljem Hrvatske, među kojima i u Puli na likovnoj radionici u Rojcu 2007. godine.

Izložba ostaje otvorena do 12. veljače. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter