Reportaže o društveno relevantnim temama i temama iz života mladih

Dio polaznika i polaznica s diplomama (B. VINCEK)
Dio polaznika i polaznica s diplomama (B. VINCEK)

Da mlade zanima videonovinarstvo i svijet medija, pokazala je sinoćna prezentacija radionice "Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti" održana u Dnevnom boravku Rojca gdje su predstavljeni radovi 33 polaznika, učenica i učenika trećih i četvrtih razreda pulske Gimnazije. Radionice su u listopadu i studenom održane u sklopu medijskih projekata Medionauti i Medijski kultivator Pulske filmske tvornice i Metamedije.

Deset reportaža

Prikazano je svih deset snimljenih reportaža i to redom na teme "Beskućnici", "Govor mržnje u medijima", "Grafiti", "Kriza medija", "Društvene mreže", "Kako odabrati pravi fakultet?", "Mladi i politika", "Neprofitni mediji", "Mladi i mediji" te "Društveno poduzetništvo". O svakoj reportaži dojmove, pohvale i pokude, a radilo se o konstruktivnim kritikama i savjetima, iznijeli su filmski kritičar i voditelj emisija koje se na HRT-u bave medijskom pismenošću Boško Picula, novinarka i urednica TV Nove Stefani Veljak Gašparić i direktor TV Nove Denis Mikolić. Svojim komentarima uključio se i Marko Zdravković Kunac iz PFT-a koji je nakon prezentacije mladim autoricama i autorima podijelio diplome.

Mladi su se u reportažama bavili, kako je to zaokružio Picula, društveno relevantnim temama i temama koje se tiču društvenog života mladih. Po onom što smo vidjeli, a sudeći i po reakcijama žirija, mlade polaznice i polaznici napravili su jako dobar posao kako u izboru tema, tako i u njihovoj realizaciji, iako je bilo primjedbi zašto negdje nisu konzultirani dodatni sugovornici, zašto nije iskorišteno više podataka u obradi pojedinih tema, zašto su pojedini kadrovi ovakvi ili onakvi ili zašto je ponegdje zvuk loš. No, uglavnom su iz usta žirija i mentora dolazile pohvale, kako na račun onih koji su reportaže osmislili tako i na račun kamermana i montažera koji su se također potrudili.

Od edukacije do produkcije

Nakon predstavljanja reportaža i podjela diploma uslijedila je diskusija na temu "Od edukacije do produkcije" koju je moderirala Tanja Carić. Radionice su realizirane uz podršku Grada Pule, Istarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter