Reorganizacija Kiparskog simpozija

Aktivnosti MKS-a bit će usmjerene na uređivanje Parka skulptura Dubrova (Arhiva/GI)
Aktivnosti MKS-a bit će usmjerene na uređivanje Parka skulptura Dubrova (Arhiva/GI)

Zoran Rajković, zamjenik labinskog gradonačelnika, na jučerašnjoj je skupštini Mediteranskog kiparskog simpozija izabran za predsjednika ove udruge. Akademski likovni umjetnik Josip Diminić, pokretač i voditelj simpozija u njegovoj 43-godišnjoj povijesti, ostaje na mjestu potpredsjednika te predsjednika Stručnog savjeta.

- U vremenu u kojemu se nalazimo trebamo odgovoriti na nove izazove pred kojima se MKS našao. Predstoji nam dubinsko snimanje udruge, izbor načina konsolidacije i predlaganje novog modaliteta njenog rada, o čemu smo već nešto rekli u kulturnoj strategiji Grada Labina i Istarske županije. Ovaj izbor novih tijela MKS-a nagovještaj je njegove institucionalizacije, kazao je Rajković.   

Skupština je održana nakon pet godina nesazivanja. Iz njenog starog sastava izbrisano je 13 članova, a upisano deset novih, pa je sada čini 29 članova. Diminić je za prvu redovnu sjednicu najavio predstavljanje programa rada. Simpozij prošle godine nije održan zbog financijskih i zdravstvenih razloga, a ove je financijski prekasno za njegovo organiziranje, pa će aktivnosti biti usmjerene na uređivanje Parka skulptura Dubrova u kojemu se održava i pripreme za sljedeću godinu.

Među članovima skupštine nalaze se gradonačelnik Tulio Demetlika i Gianvlado Klarić, načelnik Sv. Nedelje, koja s Gradom Labinom teritorijalno dijeli Park skulptura Dubrova.

- U proteklih četrdeset i više godina rada MKS je postao brend našega kraja, ogromna vrijednost i resurs u razvoju kulture i unapređenju turističke ponude. Jedan od razloga zbog čega je zapao u organizacijske poteškoće je opća ekonomska situacija, ali to što je s vremenom prerastao u nešto više, što zahtijeva poduzimanje novih koraka, kazao je Demetlika. (Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter