Renzo Arbore večeras u Areni


Popularni talijanski kantautor, klarinetist, zabavljač, komičar i tv voditelj Renzo Arbore nastupit će na velikom besplatnom koncertu u pulskoj Areni večeras s početkom u 21 sat.

Arbore nastupa u sastavu svoje velike turneje, na repertoaru će biti napolitanske pjesme, a izvodit će i pjesme koje su proslavile druge velikane talijanske kancone, od Domenica Modugna na dalje, kao i pjesme iz raznih televizijskih emisija.

Kako je prije tri tjedna Arbore izjavio u intervjuu za naš list, repertoar sastavlja neposredno prije koncerta, a uvijek u tome ima malo improvizacije, nastojeći stvoriti što bolju interakciju s publikom.

Arbore je poznati radijski i televizijski voditelj, prvi talijanski DJ, a uspješan je diljem svijeta. Na pulskom koncertu nastupit će sa svojim Talijanskim orkestrom. Renzo Arbore okružen je s petnaest glazbenih virtuoza, "sve zvijezde", kako ih sam voli definirati, među kojima se ističu strastven vokal Giannija Contea, zavodljiv glas Barbare Buonaiuto, onaj zabavan Mariana Caiana i virtuozan Giovannija Imparata. Zatim dirigent orkestra i pijanist Massimo Volpe, gitaristi Michele Montefusco, Paolo Termini i Nicola Cantatore, udaraljkaš Peppe Sanino, bubnjar Roberto Ciscognetti, basist Massimo Cecchetti i, šlag na kraju, dirljivi i razigrani mandolinisti Nunzio Reina i Salvatore Esposito.

Po struci diplomirani pravnik, Arbore se bavio glazbom još od studentskih dana. S talijanskom državnom televizijom Rai surađuje od 1964., a njegove su emisije, kako one televizijske, tako i one radijske, postigle vrlo veliku popularnost, poput "Bandiera gialla", "Alto gradimento", "L'altra domenica", "Cari amici vicini e lontani", "Indietro tutta!", a godine 1996. bio je umjetnički ravnatelj radijskih programa RAI-ja.

Poseban je uspjeh imala njegova večernja emisija "Quelli della notte" (1985.), koja je lansirala čitav niz poznatih ličnosti. Ta se emisija emitirala na Raidue tijekom proljeća 1985., navečer oko 23.10, a prikazane su ukupno 33 epizode. Uz Arborea su bili mnogi koji su kasnije postali vrlo slavni na talijanskoj televiziji, među kojima: Nino Frassica, Maurizio Ferrini, Andy Luotto, Riccardo Pazzaglia, Marisa Laurito, Simona Marchini, Roberto D'Agostino, Giorgio Bracardi, Massimo Catalano…

Nekoliko godina kasnije, veliki je uspjeh imala njegova emisija "Indietro tutta!" (1988.) i "Speciale per me - meno siamo meglio stiamo" (2005). "Indietro tutta!" je imala imaginarnog sponzora, Cacao meravigliao, koji je postao toliko popularan da su kupci u talijanskim prodavaonicama tražili upravo taj kakao, misleći da zbilja postoji.

Arbore je bio i televizijski redatelj ("Il pap'occhio", 1980; "FF.SS." - Cioe: "... che mi hai portato a fare sopra a Posillipo se non mi vuoi piu bene?", 1983).        Predsjednik je velikog talijanskog festivala "Umbria Jazz".

Koncert su omogućili Talijanska unija i tršćansko Narodno sveučilište u suradnji s talijanskim Ministarstvom vanjskih poslova. Iz Talijanske unije naglašavaju da, pošto je koncert besplatan i ne dijele se ulaznice, treba doći ranije da se ne bi stvorile velike gužve u zadnji čas, a vrata Arene bit će otvorena već od 19 sati.

Dan kasnije Arbore će sudjelovati na okruglom stolu o mladima i kreativnosti u pulskoj Zajednici Talijana s početkom u 10 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter