Renzija čekaju teški pregovori, piše tisak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnik Demokratske stranke (PD) Matteo Renzi, najizgledniji budući predsjednik talijanske vlade, već se susreće s problemima vezanim uz svoj program i sastav nove vladajuće ekipe, upozorava u nedjelju talijanski tisak.

"Prve prepreke za Renzija, teški pregovori s Alfanom", zamjenikom premijera na odlasku i čelnikom Novog desnog centra (NCD), koji je u subotu podnio svoje uvjete za ulazak u novu vladu i čija je potpora odlučujuća, piše Corriere della Sera.

"Tim i saveznici ključni za Renzija", naslov je teksta u La Stampi, dok Eugenio Scalfari, osnivač dnevnika ljevice La Republica u svom uvodniku piše da se "Matteo zavodnik mora uhvatitii u koštac s realnošću". "Joj, joj, joj, Renzi, stvar se komplicira", ironičan je na naslovnici dnevni list Il Fatto.

Mladi, 39-godišnji čelnik PD-a i gradonačelnik Firenze, za kojeg nitko ne sumnja da će biti mandatar nove talijanske vlade, na premijerski će položaj doći ne izbornom pobjedom već, kako pišu neki analitičari, političkim kockanjem, provevši stranački puč i primoravši svog kolegu Enrica Lettu da napusti položaj.

O Renziju, piše Guardian, mnogo govori i njegov nadimak, "Il Rottamatore" (onaj koji skuplja stari otpad i rješava ga se i tako uvodi red). Kako piše taj list, Renzija odlikuje predanost reformama te često poziva da se očiste redovi talijanskog političkog establišmenta.

Iako Napolitano nije objavio kada će proglasiti mandatara, talijanski mediji pišu da će se to dogoditi u nedjelju ili najkasnije u ponedjeljak. Napolitano je konzultacije počeo u petak popodne sastancima s čelnicima obaju domova talijanskog parlamenta i zatim razgovarao sa svim čelnicima parlamentarnih stranaka.

Renzi, čija stranka ima relativnu većinu u parlamentu, postat će najmlađi talijanski premijer, dva mjeseca mlađi od Benita Mussolinija kada je preuzeo vlast 1922. Renzi će tako postati treći u nizu talijanski premijer koji nije na vlast došao izbornom pobjedom (nakon Lette i tehnokrata Marija Montija), a obećava stabilnu vladu do 2018. i brze gospodarske reforme.

Čelnik NCD-a Angelino Alfano kazao je da je njegova stranka spremna ući u novu vladu, ali će za to tražiti čvrsta jamstva u poreznoj i politici zapošljavanja. NCD je objavio da želi koalicijski sporazum "njemačkog tipa". Dva uvjeta koja Alfano postavlja jesu da se "os te abnormalne desno-lijeve koalicije ne pomiče u lijevo" te da se "Stvari moraju raditi na veliko" kako bi se izašlo iz krize, ciljajući pritom "srednju klasu".

Pokret Pet zvijezda i stranka Sjeverna liga obje ostaju oporbi i obje su napustile konzultacije s Napolitanom, ocjenjujući ih ispraznim ritualom čiji je ishod odlučen unaprijed. "Ako oni misle da je to demokracija, mi se ne slažemo", kazao šef zastupničkog kluba Pet zvijezda u Senatu Vito Crimi. Renzi će biti najmlađi predsjednik vlade u Europi a dosad nikad nije bio ni biran u parlament. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter