Renzi čeka zeleno svjetlo parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi talijanski premijer Matteo Renzi, kojega u ponedjeljak u gornjem domu, Senatu, čeka glasovanje o povjerenju vladi, obećao je pred parlamentom rezanje poreza i oslobađanje novca za ulaganje u školstvo te niz institucionalnih reformi za borbu protiv talijanske gospodarske krize.

U prvom, jednosatnom govoru pred parlamentom najmlađi talijanski premijer, 39-godišnji Renzi skicirao je program ambicioznih promjena, a promatrači ocjenjuju da će mu manevarski prostor biti uzak.

"Izgubimo li u ovom izazovu, odgovoran ću biti isključivo ja", rekao je pred Senatom. Treće gospodarstvo eurozone hitno treba potencijalno bolne reforme, a opterećuje ga i javni dug od dva bilijuna dolara.

Uz potporu svoje demokratske stranke, koja je u lijevome centru političkoga spektra, male stranke desnoga centra NCD te centrista i drugih raznorodnih grupacija, Renzi bi trebao dobiti povjerenje parlamenta u kojem sjedi 320 zastupnika, no bit će važno vidjeti kakva je njegova većina jer u vlastitom PD-u ima disonantnih tonova, piše Reuters.

Stalnim kritikama vladinih reforma prisilo je svoga stranačkog kolegu i premijera Enrica Lettu da se početkom veljače povuče s premijerske dužnosti.

U ponedjeljak bi o povjerenju Renzijevoj vladi trebao glasovati Senat, a u utorak donji dom talijanskog parlamenta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter