Renomirani umjetnici stvaraju inspirirani porečkim motivima

Radionica o energetskoj učinkovitosti u Balama
Radionica o energetskoj učinkovitosti u Balama

Tradicionalno godišnje okupljanje likovnih umjetnika u prostorima turističkih kompleksa porečke Riviere, a koje se održava jedanput godišnje, ove je godine na 35. jubilarnom izdanju okupilo šestoro renomiranih umjetnika koji će tijekom sedmodnevnog boravka u hotelu Valamar Riviera, sve do 16. rujna stvarati nova umjetnička djela.

Jedno djelo za fundus zbirke

- Nakon višednevnog druženja i slikanja jedina obveza umjetnika koji borave u koloniji jest darovanje jednog svog djela za fundus zbirke, odnosno izložbu i katalog, objasnila je to umjetnička voditeljica programa Jerica Ziherl, ravnateljica novigradskoga Muzeja Lapidarium, a koja od ove godine zamjenjuje dugogodišnjeg voditelja i prijatelja slikarske kolonije umjetnika Đanina Božića.

Prilikom današnjeg druženja s umjetnicima naglašeno je da je porečka slikarska kolonija pokrenuta još davne 1983. godine, a tijekom 34 godine brojni su se svjetski umjetnici ovdje odmarali te inspiraciju dobivali putem sunca, mora i urbane ljepote porečkih ulica i trgova stvarajući slikarska djela i skulpture suvremene umjetnosti.

Na ovogodišnjoj koloniji koja je započela 9. rujna sudjeluju umjetnici iz Austrije, Francuske, Španjolske, Slovenije i Hrvatske. Klementina Golija dolazi iz Slovenije iz Jesenica, a 1990. godine diplomirala je na Akademiji lijepe umjetnosti u Milanu. Trenutno živi i stvara u Kranju. Priredila je brojne samostalne izložbe u Sloveniji, te Sarajevu i Zenici. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Europi, poput izložbe u Parizu 1995. godine i 2000. u madridskoj galeriji Desiree Lieven.

Impresivne biografije

Tu je i Margarita Rakić, rođena Puljanka, koja nakon što je 2009. završila gimnaziju, upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje je 2015. godine i diplomirala. Kao studentica, sudjelovala je u mnogim projektima, kao što su izrada kostimografije i scenografije za Malik fest (Festival istarskih legendi i mitova), europskom natječaju Mladi kreativni Chevrolet, izradi ilustracija za edukativnu slikovnicu Ljušture pričaju, a ove godine vodila je i likovnu radionicu Bickliranje recikliranje u sklopu novigradskog festivala Arterija

Rafa López dolazi iz španjolske Seville. Završio je Fakultet primijenjenih umjetnosti i stekao diplomu profesionalnog tehničkog ilustratora. Dosad je izlagao na mnoštvu samostalnih te skupnih izložbi u Španjolskoj. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a danas živi i radi kao profesor na fakultetu Primijenjenih umjetnosti "B.B.A.A. Isabel de Hungría" u Sevilli. U Poreč je došao i njegov sunarodnjak Adrián Ssegura, rođen 1985. u gradu Cáceres. Godine 2001. upisuje likovnu umjetnost na IES Institutu u Cáceresu, a 2003. i Akademiju primijenjenih umjetnosti "Santa isabel de Hungria" u Sevilli. Njegovi radovi nalaze se u galerijskim i virtualnim zbirkama. Izlagao je na 30-ak samostalnih i 50-ak grupnih izložbi u Španjoskoj i svijetu. Dobitnik je nekoliko nagrada za umjetnički rad. Trenutno živi i radi u Lyonu u Francuskoj.

Tu je i Renate Krammer iz austrijskog Klein St. Paula, koja je 1981. godine završila studij Ekonomije i pedagogije u Grazu, a od 1989. bavi se umjetnošću. Godine 1991. upisuje akademiju u istome gradu gdje završava studij umjetničkog dizajna pri Tehničkom fakultetu. Od 2009. godine članica je ACRYL i projekta "Museum Frauen Circus", te od 2014. i članica kulturne inicijative "Kunstverein Kärnten" i umjetničke grupe "77" u Klagenfurtu.

U Poreču je i njen kolega i sunarodnjak Alois Neuhold iz Graza, koji je 1982. godine završio Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, a od 1986. član je iste umjetničke grupe "77". Sudjeluje na mnogim  reprezentativnim izložbama, a tijekom osamdesetih godina u Grazu je prikazana njegova nova umjetnost,  "Nova slika u Austriji", "Novi načini plastičnog dizajna u Austriji"… Neuhold je izlagao i u Frankfurtu, Zagrebu, Ljubljani, Bruxellesu, Pragu, Tallinu te mnogim drugim europskim gradovima.

Izložba u ožujku 2018.

Nakon što djela ovih umjetnika budu u potpunosti gotova i organizator kolonije Valamar izabrane uvrsti u svoj fundus, za očekivati je da će kao i dosad tijekom ožujka slijedeće godine biti upriličena i izložba u jednoj od mnogobrojnih porečkih gradskih galerija. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter