Renomirana imena iz svijeta jazza dolaze u Rovinj

Joshua Redman
Joshua Redman

Rovinj i Maistra ovog će ljeta tradicionalno ugostiti svjetski poznate jazz izvođače koji će tijekom tri srpanjska vikenda nastupiti u prostorima bivše tvornice duhana u centru grada. Šesto po redu izdanje Rovinj Jazz Festivala otvorit će saksofonist Joshua Redman, priznati jazz umjetnik koji je stupio na scenu 90-ih godina prošlog stoljeća te dva puta bio nominiran za nagradu Grammy.

Joshua Redman nastupit će sa svojim kvartetom u petak, 8. srpnja te ponuditi spoj tradicionalne instrumentacije akustičnog jazza s progresivnim stavom i modernim zvukom. Dan kasnije na istoj pozornici nastupit će Lizz Wright, impresivna vokalistica svoje generacije, a svojim je albumima zauzela sam vrh Billboardove ljestvice top modernih jazz albuma.

Temperamentni tango

Vikend nakon toga rovinjska će publika moći poslušati obrade temperamentne tango glazbe, ali i izvorne adaptacije latino glazbe i jazz djela. Naime, Stefan Milenković i Marko Hatlak, koji svoj sastav prikladno nazivaju "Tango Compas" publiku će 15. srpnja odvesti na uzbudljivo putovanje od Južne Amerike do srca Europe, od kolijevke tanga do modernih remek djela.

U subotu, 16. srpnja, festivalsku pozornicu će zauzeti virtuozan trubač i multiinstrumentalist Nicholas Payton, koji će nastupiti sa svojim triom, u pratnji vokalistice Jane Monheit. Ovogodišnji festival završit će 22. srpnja nastupom Amire Medunjanin, jedne je od najpoznatijih interpretatorica sevdaha i sevdalinki. Amira, prozvana bosanskom Billie Holiday, već je nastupila na ovom festivalu prije tri godine.

Svjetska jazz imena

Rovinj Jazz Festival u posljednjih je pet godina postojanja ugostio gotovo 40 glazbenika među kojima se ističu i neka od najvećih svjetskih jazz imena poput George Bensona, Dee Dee Bridgewater, New Gary Burton Quarteta, Christian McBride Tria, Johna Patituccia, Danila Pereza & Briana Bladea ili pak Regina Carter Quinteta. (Z. ANGELESKI)

Koncerti u bivšoj tvornici duhana

Petak, 8. srpnja - Joshua Redman Quartet

Subota, 9. srpnja - Lizz Wright

Petak, 15. srpnja - Stefan Milenković & Marko Hatlak

Subota, 16. srpnja - Nicholas Payton Trio feat. Jane Monheit

Petak, 22. srpnja - Amira Medunjanin


Podijeli: Facebook Twiter