Renault scenic xmod: Povratak popularnog avanturista

Renault scenic xmod
Renault scenic xmod

Mnogi su bili tužni kad je Renault nakon sedam godina proizvodnje modela scenic RX4, povišenog i pojačanog monovolumena s pogonom na sve kotače, odlučio da staje s proizvodnjom te da nove verzije više neće biti. Pokušavao je od tada najveći francuski proizvođač automobila s raznim SUV-ovima ali - sreće veće nije bilo. Sve do prošlog tjedna kad su objavljene prve fotografije modela xmod. I sreća se vratila jer RX4 je - dobio nasljednika! 

Sportski i elegantan, xmod optimalna je kombinacija terenskog izgleda crossovera s profinjenim svijetom MPV-a. S povišenim razmakom od tla i kotačima od lakih metala, posebnim prednjim i stražnji branicima, štitnicima pragova i kromiranim krovnim nosačima, djeluje iznimno efektno, elegantno i korpulentno istovremeno. Sve je također usklađeno s novim Renaultovim vizualnim identitetom, a tu su i dnevna LED svjetla.

U scenicu xmod vozač uživa u okružju sličnom avionskom kokpitu s jedinstvenom središnjom konzolom i nizom kontrola. Okretni gumb posve novog sustava nadzora trakcije Extended Grip i ručica za upravljanje multimedijskim sustavom na dohvat su ruke. Instrumentnom pločom s digitalnim TFT (Thin Film Transistor) zaslonom vlada potpuno povezan multimedijski sustav s dodirnim zaslonom Renault R-Link. Scenic XMOD prvo je Renaulovo vozilo s ugrađenim posve novim sustavom Extended Grip. Taj napredni sustav nadzora trakcije omogućuje vozilu da podlogu pouzdano drži i u teškim uvjetima vožnje (na snijegu, blatu, pijesku itd.). Ručnim aktiviranjem okretnog gumba na središnjoj konzoli vozač bira jednu od tri vrste pomoći.

Scenic xmod zadržava ključna obilježja koja su scénic učinila standardom u segmentu kompaktnih MPV-a. Obujam prtljažnika iznosi  555 litara te je jedan od najvećih u klasi. U kabini ima još 71 litru dobro osmišljenog dodatnog prostora za pohranu, a nudi i jednostavnu, učinkovitu i brzu modularnost sjedala.

Renault scenic xmod proizvodit će se u francuskom Douaiju, a više detalja očekuje se nakon svjetske premijere u Ženevi. (K. T.)


Podijeli: Facebook Twiter