Renato Krulčić građanima položio račune

Renato Krulčić obrazlaže kako su lani utrošena proračunska sredstva (M. RIMANIĆ)
Renato Krulčić obrazlaže kako su lani utrošena proračunska sredstva (M. RIMANIĆ)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, svake godine, nakon što gradsko vijeće usvoji izvješća o izvršenju proračuna za proteklu godinu, građane upoznaje se s aktivnostima gradonačelnika i gradske uprave na ostvarenju proračuna. Na prezentaciji održanoj u popunjenoj dvorani Istra pazinskog Spomen doma, na ovogodišnjoj se prezentaciji osvrnuo i na prethodne četiri godine svog mandata. Zahvaljujući građanima na odazivu i iskazanom zanimanju za ostvarenje proračuna, dodao je kako je to odraz višegodišnje prakse participativnog budžetiranja u Pazinu. Zapravo sudjelovanja građana u postupku donošenja proračuna kroz projekt Pazi(n) proračun.

Lanjski proračun Pazina ostvaren je u iznosu od 66,25  milijuna kuna, a ovogodišnji je planiran na čak 120, 67 milijuna kuna. Krulčić je dodao kako je lani Grad Pazin, prema istraživanju Instituta za javne financije osvojio maksimalan broj bodova, a time i priznanje za transparentnost proračuna, ali priznanje za upravljanje proračunskim sredstvima. Lani je za potpore gospodarstvu izdvojeno 269 tisuća kuna, a od 2013. čak milijun kuna. Potpore je koristilo 76 poduzetnika, zaposlivši 41 osobu, što je rezultiralo padom nezaposlenosti za 47 posto. Na području Pazina djeluje šest aktivnih poduzetničkih zona u kojima djeluje 40 poduzetnika s više od 550 zaposlenih. Gradonačelnik Krulčić posebno je ponosan što će se u nekadašnjoj upravnoj zgradi Usluge pokrenuti poduzetnički inkubator s pet potpuno uređenih prostora. Ondje će djelovati i Razvojna agencija Srce Istre, koja je na EU fondove prijavila projekte vrijedne 3,98 milijuna eura. Usporeno s gospodarstvom razvijao se i turizam, koji je, smatra Krulčić, važan pokretač razvoja i napretka. Dodajući kako je lani na području Turističke zajednice središnje Istre ostvareno 217.464 noćenja što je za 71 posto više nego 2013.

Infrastruktura je jedan od prioriteta pazinske gradske uprave, tako je od 2013. na Pazinštini obnovljeno osam kilometra cesta, a vrijednost izvedenih radova prelazi 10 milijuna kuna. U obnovu i proširenje javne rasvjete u istom je razdoblju uloženo dva milijuna kuna. Najviše je uloženo u sustave odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda, a vrijednost izvršenih radova doseže 22,8 milijuna kuna. "Izgradnjom vodovodnog ogranka u Zamaskom dolu Pazinština je u potpunosti, dakle 100 posto, pokrivena vodoopskrbom iz sustava Istarskog vodovoda", naglasio je Krulčić. Uz to radilo se na uređenju groblja i šetnice Lakota u Pazinu, a u Jelenčićima je uređena pretovarna stanica za otpad vrijedna 5,7 milijuna kuna. To je značajan doprinos očuvanju okoliša kao i projekti energetske učinkovitosti na stambenim zgradama u Pazinu.

Osim za komunalne potrebe Pazin dosta sredstva izdvaja za ljude, tako je za najmlađe, zapravo za predškolski odgoj lani izdvojeno 10,9 milijuna kuna, a upravo su u tijeku aktivnosti na projektu dogradnje vrtića vrijednom 7,2 milijuna kuna. Za osnovno školsko obrazovanje lani je izdvojeno 12,15 milijuna kuna, a izrađen je i idejni projekt za dogradnju Osnovne škole Vladimira Nazora. Za stipendiranje učenika i studenata od 2013. izdvojeno je 1,71 milijuna kuna. Sumirajući ulaganja u odgoj i obrazovanje, Krulčić je rekao kako je u protekle četiri godine u to uloženo više od 82 milijuna kuna. Uz to u proteklom se razdoblju mnogo ulagalo u zaštitu i obnovu kulturnih dobara, ali i raznih djelatnosti u kulturi, a ukupni iznosi ulaganja "penju" se na više od 23 milijuna kuna.  Posebna se skrb vodi o najranjivijim skupinama, nemoćnima, starijima i socijalno ugroženima u što je u protekle četiri godine uloženo više od 2,5 milijuna kuna. Krulčić je dodao kako se provode aktivnosti oko gradnje doma umirovljenika u Pazinu.

Posebno je izdvojio izgradnju nove sportske dvorane u Pazinu vrijedne 38,12 milijuna kuna koji koriste mnogi od 1.500 osoba koje se na Pazinštini aktivno bave sportom i rekreacijom, za čije su aktivnosti u proteklom razdoblju izdvojena tri milijuna kuna. Bogatstvo svake zajednice je civilno društvo, za čije je aktivnosti izdvojeno 8,23 milijuna kuna. Uz navedeno Pazin izdvaja i za razne druge aktivnosti, a što je najvažnije to čini transparentno, čemu doprinose i ovakve javne prezentacije i susreti s građanima. Tako se  i na ovom susretu povela rasprava o manjim komunalnim aktivnostima i stvaranju uvjeta za školovanje trviških osnovaca u jednoj smjeni. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter