Renato Batel: CIM priprema studij znanosti o moru

Renato Batel (A. POKRAJAC)
Renato Batel (A. POKRAJAC)

Upravno vijeće Instituta "Ruđer Bošković" imenovalo je Renata Batela za predstojnika rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM). Na čelu Instituta, osnovanog davne 1891. godine, zamijenio je dugogodišnjeg ravnatelja Nenada Smodlaku, koji je nedavno otišao u mirovinu.

- Nastavit ćemo provoditi brojne započete znanstvene projekte i tražiti nove, ne samo fundamentalne, nego i primjenjive. Od Ministarstva znanosti dobivamo sredstva za hladni pogon pa ćemo naš institut razvijati i naručenim projektima te sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije, rekao nam je o planovima CIM-a Renato Batel.

Po njegovim riječima, prioritet CIM-a je stvaranje prostornih uvjeta i opremanje laboratorija za studij znanosti o moru. Iako još nije donijet detaljni urbanistički plan područja na koje se nalazi CIM, Batel vjeruje da će se njihov idejni projekt proširenja radnog prostora moći realizirati.

Na ovom studiju, koji djeluje u okrilju pulskog sveučilišta, nakon tri akademske godine studiranje završava prva generacija prvostupnika.

CIM se pripreme za nastavak studija na kojem bi u iduće dvije akademske godine studenti stjecali diplome magistara znanosti o moru.

- Na hrvatskom prvom studiju znanosti o moru prenosimo znanje iz ovog područja na mlađe generacije, ne samo iz Istre već i cijele Hrvatske. U primjeni znanja cilj nam je da kao znanstveni i studijski centar sudjelujemo i u stvaranju klastera bioloških i biotehničkih znanosti, za koji su inicijativu dali Istarska razvojna agencija i Metris, istaknuo je Batel.

CIM će uz dosadašnja fundamentalna istraživanja mora, njegove flore i faune, uvoditi i nove tehnologije te ih primjenjivati. U znanstvenoistraživačkom radu ova je institucija i do sada surađivala s međunarodnim znanstvenim institucijama i sveučilištima, a po riječima novog predstojnika ta će se suradnja intenzivirati, posebno s talijanskim i slovenskim, s kojima dijelimo zajedničko more.

Uz tri europska projekta na kojima CIM surađuje u pripremi su još dva.

Batel očekuje i brzo pokretanje projekta nadzora našeg dijela Jadrana, koji je bio pionirski i u Europi, a onda je nedavno zbog nedostatka sredstava prekinut. Budući da je nadzor mora ušao u direktive Hrvatske, po ulasku u EU morat će obnoviti.

CIM će raditi i na projektima za Hrvatsku nacionalnu zakladu za znanost. Za Hrvatske vode će raditi projekte motrenja zagađenja mora uz gradove, a za INAgip utjecaj plinskih platformi na morski okoliš. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter