"René Magritte i fotografija" u Rijeci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, izložba "René Magritte i fotografija - Fidélité des images" bit ce otvorena i u rijeckom Kortilu u cetvrtak, 4. studenoga, u 19 sati.

Kako je najavila Irena Kregar Šegota, predsjednica društva hrvatsko-francuskog prijateljstva Francuska alijansa u Rijeci, izložba je postavljena u povodu obilježavanja belgijskog predsjedanja Europskom unijom, a organizirana je u suradnji s Veleposlanstvom Belgije i Frankofonskom zajednicom Wallonie-Bruxelles te s Odjelom za kulturu Grada Rijeke.

Bit ce izložena 61 fotografija (print) koju je Magritte realizirao od 1925. do 1955. Fotografirao je ponajprije svoju obitelj i književnike, medu kojima Louisa Scutenairea, Paula Nougéa, Paula Colineta i Irene Hamoir.

Magritte je poznati belgijski nadrealisticki umjetnik (Lessines 1898. - Bruxelles 1967.). Njegova djela izlažu obicne objekte u neobicnim okolnostima ili u cudnom kontekstu, dajuci im nova znacenja. Primjerice, u "La trahison des images" (Varke slika) naslikana je lula koja izgleda kao model za neku reklamu duhana. Ispod lule je napisao: "Ovo nije lula", što isprva zvuci kao kontradikcija, ali zapravo nije jer to nije prava lula, nego samo njena slika.

U tome se zrcali Magritteova filozofija da bez obzira na to koliko je neki objekt realisticno nacrtan, ljudi ga nikada ne mogu percipirati kao stvaran, nego samo njegovu sliku.

Tijekom trajanja izložbe, do 20. studenog, bit ce održane likovne radionice za mladu populaciju pod vodstvom umjetnice Izabele Peculic.

Galerija Kortil otvorena je svaki dan, osim nedjelje, od 10 do 13 te od 17 do 20 sati. Od 4. do 7. studenoga u pubu Brasserie As odvijat ce se Dani belgijske kuhinje, a slucajno se dogodilo i da Art-kino Croatia u studenom ima ciklus belgijskog filma.


Podijeli: Facebook Twiter