"Remorker": Premilovac svjedočio u USKOK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Igor Premilovac, osumnjičenik u aferi "Remorker" koji je priznao sudjelovanje u izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) i Hrvatske gospodarske komore (HGK), danas je u sjedištu USKOK-a dopunio svoj iskaz.

Njegov odvjetnik Branko Šerić potvrdio je da je Premilovac ponovno svjedočio pred istražiteljima te da će idućih dana nastaviti s davanjem iskaza. "Vjerujem da ćemo morati dati još neka objašnjenja", kazao je Šerić izlazeći iz sjedišta USKOK-a u Gajevoj ulici. Dodao je da je dokumentacija koju je njegov branjenik podastro istražiteljima tolika "da zaista treba objašnjenja".

Na pitanje je li Premilovčeva obrana išla u smjeru neke "određene osobe" Šerić je rekao da "nema ništa novog u odnosu na jučerašnji dan, kada je USKOK preuzeo nadležnost u ovom slučaju".

Šerić je kazao i da ne može komentirati je li Premilovac u današnjem iskazu teretio neke nove ljude. Potvrdio je, međutim, da je "inkriminirano razdoblje" u kojem je navodno izvlačen novac iz tih institucija od 2004. do 2011. godine.

U opsežnim iskazima koje je ranije davao u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu Premilovac je detaljno pojasnio put novca i otkrio sve što je istražiteljima bilo potrebno da slože širi mozaik o izvlačenju milijuna iz HAC-a, ali i Gospodarske komore kojom je otvoren slučaj "Remorker".

U toj je istrazi, naime, trećeoptuženi Premilovac priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača. Osim što je kazao da je poznanike nagovorio da otvore tvrtke na čije je račune temeljem fiktivnih ugovora dolazio novac iz HGK, koji bi potom prebacivao na austrijski račun Remorkera i u gotovini ga vraćao u Hrvatsku, Premilovac je ispričao da je sav novac iz Komore, umanjen za proviziju od 10 posto, preko Davora Komeričkog predavao Zdenki Peternel.

Toj pročelnici ureda predsjednika HGK nedavno je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je zajedno s dvojicom suosumnjičenika iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, od čega je gotovo 29 milijuna zadržala za sebe.

Sličnu ulogu kao što je u HGK imala Peternel, Sapunar je imao u HAC-u, iz kojega je u ovoj aferi navodno izvučeno najmanje pet milijuna eura.

Nakon što je uhićen, i Sapunar je navodno djelomično potvrdio Premilovčev iskaz, no kako se neslužbeno doznaje, taj je bivši financijski direktor HAC-a kazao da je dio novca davao bivšem HDZ-ovom državnom tajniku Zdravku Livakoviću. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter