Remorker JPS-a u akciji tegljenja Coste Concordije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tegljač "Lukas", riječke kompanije Jadranski pomorski servis (JPS) uključen je u najveću operaciju vađenja brodske olupine svih vremena - onu cruisera Costa Concordia, koji se prevrnuo na bok nedaleko talijanskog otočića Giglio prije dvije godine, odnijevši 32 ljudska života.
 
Iz JPS-a je potvrđeno da je njihov remorker, s osam članova posade, pod zapovjedništvom kapetana Đuliana Burina angažiran u složenoj akciji odvlačenja olupine do mjesta gdje će biti rastavljena.
 
- Naš tegljač "Lukas" uposlen je na asistiranju oko Costa Concordie, u partnerstvu s talijanskom tvrtkom Fagioli SpA, potvrdio je voditelj komercijale u JPS-u Dražen Padovan.
 
- Remorker je doplovio u Genovu, a angažiran je na razdoblje od tri mjeseca, koliko će trebati da olupina bude otegljena. Do tada će između luka Livorno i Genova te mjesta na kojemu se nalazi olupina tegliti baržu s tankovima i opremom što će biti montirani na Costa Concordiju. Cilj čitave operacije je da se dobije uzgon, što će omogućiti da se olupina otegli do luke gdje će biti izrezana, kazao je Burin, istaknuvši kako je JPS na ovom poslu angažiran u konkurenciji velikog broja stranih tvrtki.
 
- Inače se stalno borimo za poslove na stranim tržištima, posebno na području Mediterana, a kako je riječ o svjetski poznatoj operaciji vađenja olupine, najvećoj ikad pokušanoj, vjerujemo da će ovo za nas biti vrlo važna referenca u dobivanju novih poslova, kazao je Padovan.
Tegljenje Costa Concordie u neku od luka gdje će biti izrezana bilo je predviđeno za lipanj ove godine, a do sad je na cijelu operaciju, prema procjenama, potrošeno preko 700 milijuna eura, što je čini i najskupljim pokušajem vađenja brodske olupine u povijesti. (Marinko GLAVAN)
 
VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

Podijeli: Facebook Twiter