Remi na Marakani: Srbija - Hrvatska 1:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je sa Srbijom u velikom sudaru na Marakani koji je definitivno izbacio domaćina iz utrke za SP, a "kockaste" još korak više udaljio od borbe za prvo mjesto.

Šok za domaćine brzo je stigao, Mario Mandžukić u 53. minuti utišao je Marakanu iz prvog hrvatskog udarca na gol. Srna je presjekao jednu loptu na desnoj strani i majstorski proigrao Mandžukića koji se sjurio prema vratima i hladnokrvno prizemnom loptom matirao Stojkovića u bliži kut – 0:1.
Hrvatska je djelovala rastrčanije i poduzetnije, no niti Srbija se nije predavala, posebno opasna bila je iz prekida.

Izjednačenje je stiglo u 66. minuti, Sulejmani je izveo skraćeni korner, Mitrović u skoku nadvisio Ćorluku i glavom zatresao mrežu s pet metara za svoj reprezentativni prvijenac – 1:1.

Nastavak je donio dva isključenja i igru "deset na deset". Prvo je Matić nakon starta nad Vukojevićem u 75. minuti zaradio drugi žuti i isključenje, nakon čega Hrvatska nije uzela ponuđeno i uspjela susret privesti mirno kraju.

Naprotiv, u 80. minuti u jeku pritiska "kockastih" Srna je loše izveo korner, lopta se odbila u kontru Sulejmaniju, a Šimuniću nije uspjelo ništa drugo nego da ga sruši za čisti crveni karton. 

Osovina Sulejmani – Mitrović opet je proradila, vižljasti Sulejmani dobro je ubacio u 84. minuti, Mitrović je tukao glavom, a Pletikosa na crti spriječio najgore za Hrvatsku.

U 89. minuti zaprijetila je i Hrvatska, Perišić je s desne strane bio u jako dobroj poziciji, ali njegov ubačaj u srce peterca pročitao je vratar Stojković. 
Nula na poluvremenu najbolje je čime su izabranici Igora Štimca uspjeli profitirati nakon prvih 45 minuta. Hrvatska je igrala poprilično slabo i anemično, pod stalnim pritiskom Srbije koju je nosio huk s tribina. 

Uglavnom, "kockasti" su se branili na svojoj polovini, a točno u 30. minuti Srna je prošao po lijevom boku i ubacio, a Olićev trzaj glavom nije bio dovoljno kvalitetan za veću opasnost inače besposlenog Stojkovića.

Već u uvodnim minutama Srbi su počeli pritiskati, u 3. minuti Marković je utrčao u šesnaesterac, Šimunić startao, ali kontakt hrvatskog reprezentativca po ocjeni suca nije bio za najstrožu kaznu.

U 6. minuti domaćini su imali još bolju šansu, nakon kornera lopta je prošla užu hrvatsku obranu i došla do Mitrovića koji je oštro tukao i uzdrmao vratnicu. Igralo se uglavnom na jedan gol, Hrvatska je vrebala svoju prigodu iz kontre, ali ju nije dočekala.

U 17. minuti Marković je dobro proigrao Tošića na ulazu u šesnaestarac, on iskosa opasno tukao, a Pletikosa vršcima prstiju izbio loptu u korner koji su svi vidjeli osim njemačkog suca. (M. CVIJANOVIĆ, O. RIVETTI/NL)

Vukovar na ćirilici
Na tribinama Marakane domaći su navijači davno prije početka utakmice izvjesili najveći transparent na kojem su na poleđini stajale boje srpske trobojnice, a preko njih ime hrvatskoga grada Vukovara – na ćirilici. Očekivan epilog posljednjih događanja u Vukovaru.

Abramovič i Mourinho na utakmici
Vlasnik Chelseaja Roman Abramovič i trener londonskog kluba Jose Mourinho gledali su na Marakani utakmicu Srbije i Hrvatske. Domaćin gostima iz Londona bio je bivši igrač madridskog Reala Predrag Mijatović.  Britanski mediji tvrde da se Abramovič želi osobno uvjeriti u kvalitetu veznjaka Benfice Nemanje Matića, povratnika u srpsku reprezentaciju, koji je navodno prvi na listi želja Portugalca u zimskom prijelaznom roku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter