Remek-djelo Starog zavjeta na istročakavskom


Pred brojnim je Porečanima, prijateljima i ljubiteljima pisane riječi sinoć u porečkoj Gradskoj knjižnici predstavljen "Libar od Joba", biblijska "Knjiga o Jobu", na istročakavskom - novi prevodilački poduhvat književnika, satiričara i publicista, svestranog umjetnika Draga Orlića.

Uz autora su o toj "avanturi i velikom izazovu kakav na pamet može pasti samo Orliću" govorili recenzenti, književnici Daniel Načinović i Tomislav Milohanić, a okupljenima je dobrodošlicu poželjela ravnateljica knjižnice Irides Zović. Istaknuli su pritom kako je Orlić uspio sačuvati univerzalnost teme o dobru i zlu, kušnjama, čovjekovoj malenkosti, patnji, nadi i nepokolebljivoj vjeri, učinivši istovremeno Joba čovikon z Istre, koji kao da je doista odrastao na crvenici, boreći se sa životnim nedaćama i samim sobom, te je svoja razmišljanja i osjećaje tako živopisno i cjelovito najprirodnije mogao izreći upravo koristeći svu ljepotu i zvukovnu raskoš istročakavskog.

S Jobom, starobiblijskim likom nadnaravne moralnosti i civilizacijskom ikonom, kako ga je sam definirao, Orlić se družio gotovo šest godina, pa iako je prevođenje za njega "antistresna djelatnost, ali i pritajen užitak, samozatajni bijeg, svojevrsni lijek…", priznao je i da je bilo i trenutaka kad su ga trnje i klopke na tom putu navodili da odustane. No, nije odustao od onog čega se prihvatio nakon što je s Načinovićem 2003. izdao istročakavski prepjev Pjesme nad pjesmama - "Kanat vrhu svih kanti", privučen djelom koje je među najprevođenijima na svijetu, dragulj je svjetske pisane baštine i neiscrpno vrelo inspiracije, a na koje ga je uputio pokojni umjetnik Edo Murtić.

Lijepa je crvena knjižica sa zlatnim detaljima izdana u nakladništvu Errata corrige, uz podršku Istarske županije. Uredila ju je Ivona Orlić, lektorirale Dubravka Blaško i Snježana Radetić, dok oblikovanje potpisuje Vladimir Bugarin. Za grafičku je pripremu zaslužan porečki 5do12, a tiskana je u zagrebačkom Grafomarku. Porečka je prezentacija zaključena druženjem uz kroštule temalo iznenađenje - slavljeničku tortu, prigodnu glazbenu podlogu i čestitke ne samo za novu knjigu Draga Orlića, već i za njegov 64. rođendan. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter