Remek djela povijesti fotografije

William Klein: "Četiri žene u supermarketu", New York, 1954.
William Klein: "Četiri žene u supermarketu", New York, 1954.

Puno je razloga za posjet Rovinju, a ovih dana među one najvažnije svakako spada i razgledavanje brojnih izložbi fotografija, koje se na različitim mjestima, ovisno o  sadržaju, mogu vidjeti na čak pet zatvorenih mjesta (ex. TDR, Centar vizualnih umjetnosti Batana, Multimedijalni centar, Zavičajni muzej i crkva sv. Tome), te na najvećem galerijskom prostoru pod vedrim nebom-  duž rovinjske rive. Sve izložbe dijelom su najvećeg fotografskog happeninga u zemlji, poznatijeg pod imenom Rovinj Photodays 2015.

I dok svaki prostor nudi svoje, ono što se može vidjeti i doživjeti na prvom katu rovinjskog Zavičajnog muzeja možemo svesti na pregled, točnije vremeplov 20. stoljeća - od  fotografiranih (portretiranih) ljudi koji su ga označili, do događaja koje svi i svugdje na planeti možemo prepoznati jer su, u najmanju ruku, univerzalni i karakteristični za prošlo stoljeće. I dok je velika većina, od ukupno 120 fotografija, naravno crno-bijela, samo nekolicini mlađih autora pošlo je "za fotoaparatom" da se, zahvaljujući uspjehu fotografija, nađu u ovoj zbirci.

Inače, riječ je o izložbi Centra za istraživanje i arhiviranje fotografije u Spilimbergu (CRAF), koju je Charles-Henri Favord, osnivač Musée de l'Elisée u Lausanni, iz svoje osobne kolekcije 1997. godine poklonio CRAF-u, izložba uključuje fotografe koji su, od njenih samih početaka, ostavili značajan trag u fotografskoj povijesti. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter