R.E.M. u obradi hrvatskih i slovenskih glazbenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

My Buddy Moose, Massimo Savic, Lollobrigida i Bambi Molesters - hrvatski su izvodaci koji sudjeluju u kulturnom projektu "Tribute to R.E.M." nastalom na inicijativu americkog veleposlanstva u Sloveniji.

"Tribute to R.E.M." zamišljen je kao kompilacijski album na kojem ce slovenski i hrvatski glazbenici obraditi pjesme slavnog americkog benda koji je u rujnu prošle godine, nakon 30-ak godina karijere i 15 objavljenih albuma, objavio prestanak rada.

Massimo Savic i Zoran Predin na albumu ce biti zastupljeni obradom hita "Everybody hurts" s albuma "Out of Time".

- Pjesma je u fazi miksanja, ja sam otpjevao svoj dio. R.E.M. je dobar bend, pratim njihov rad još od pjesme "Losing My Religion". Predin i ja se aranžmanski nismo puno udaljavali od originala, iako smo radili sukladno našim stilovima. Njegova je interpretacija više parlando, a ja više pjevam, otkrio je Massimo.

Na sedmom nosacu zvuka R.E.M.-a "Out of Time" nalazi se i poznata pjesma "Shiny Happy People" ciju je obradu snimila hrvatsko-slovenska elektro-pop grupa Lollobrigida.

- Mi smo je potpuno dekonstruirali, modernizirali, sada zvuci disco. Ovo je prvi put da Lollobrigida pjeva neku pjesmu u cijelosti na engleskom jeziku. Možda zvuci malo boratovski, ali je bar autenticno. R.E.M. je ugodan bend, nema kome se ne svida, ali je drugaciji od onog što mi radimo, kazala je frontmenica Lollobrigide Ida Prester dodavši da ce se na albumu naci i obrada pjesme "We All Go Back to Where We Belong", posljednjeg singla R.E.M.-a objavljenog prošle godine, koju ce zajednicki izvesti svi pjevaci.

Osim Lollobrigide, album "Out of Time" iskoristili su i Bambi Molestersi. Bend koji je s R.E.M.-om dijelio pozornicu sa slovenskim je kantautorom Vladom Kreslinom obradio pjesmu "Texarkana" ciji je autor i izvodac basist grupe Mike Mills.

Rijecka americana cetvorka My Buddy Moose takoder je sudjelovala u projektu. Sa svojim cestim suradnikom, americkim glazbenikom Chrisom Eckmanom, snimili su obradu pjesme "Driver 8".

- Obrade pjesama grupe R.E.M. potpisuju i slovenski izvodaci: Siddharta, Elvis Jackson, N’toko, Melodrom, Severa Gjurin, Murat & Jose, Boštjan Narat, Steve Klink Trio i The Toronto Drug Bust. Objavljivanje albuma ocekuje se ovog ljeta, a sve ce kulminirati izložbom i besplatnim koncertom što ce pocetkom rujna biti održan u Ljubljani.


Podijeli: Facebook Twiter