Relikvije sv. Barbara predane grčkoj crkvi

Predaja dijela relikvije svetog Barbara episkopu Georgiosu Petrakisu (D. ŠTIFANIĆ)
Predaja dijela relikvije svetog Barbara episkopu Georgiosu Petrakisu (D. ŠTIFANIĆ)

Za današnje nedjeljne svete mise, na blagdan sv. Blaža, zaštitnika vodnjanske župe, u izuzetno svečanoj atmosferi, dio relikvije sv. Barbara darovan je novosagrađenoj pravoslavnoj crkvi na Krfu, posvećenom ovom svecu mučeniku.

Dio relikvije sv. Barbara, jedne od 300 relikvija svetaca koje se čuvaju u vodnjanskoj župnoj crkvi sv. Blaža, a riječ je o komadu kosti nedavno skinutog s lubanje sv. Barbara, predana je grčkoj pravoslavno-katoličkoj delegaciji.

Sam čin predaje održan je po završetku mise pred mnoštvom okupljenih vjernika, kada je porečko-pulski biskup Dražen Kulteša, relikviju pohranjenu u posebnoj kutijici, relikvijaru, uručio vođi pravoslavne delegacije episkopu Georgiosu Petrakisu, i to u prisustvu don Maria Rigosa, koji je predvodio katolički dio grčke delegacije. Predaja relikvija zapisana je u dokumentu, tzv. svečanoj buli koju su potpisali katolički i pravoslavni svećenici.

Župnik Marijan Jelenić na početku misnog slavlja istaknuo je da je riječ o jedinstvenom slučaju u povijesti i ekumenskom činu, posebnom trenutku za Hrvatsku i Vodnjan, jer se relikvija iz katoličke crkve uručuje pravoslavnoj braći.

Biskup Dražen Kulteša napomenuo je da, nažalost, u katoličkoj tradiciji, posebno u novije vrijeme, štovanje relikvija nije toliko jako i rašireno kao u pravoslavnom svijetu. A sveci mučenici su nam putokaz kako bismo trebali živjeti, kazao je Kulteša.

Riječi zahvale katoličkoj crkvi, ali i mještanima Vodnjana uputio je episkop Petrakis podrobno prepričavši životni put sv. Barbar, od nemilosrdnog pirata koji je pljačkao i ubijao te izazivao strah gdje god se pojavio do preobraćenika kojega su nenamjerno u šumi ubili lovci.

Relikvija sv. Barbara će se na Krfu najprije čuvati u tamošnjoj katoličkoj crkvi, a 15. svibnja, na blagdan sv. Barbara, prenijeti u istoimenu pravoslavnu crkvu.

Danas u 18. sati pokrenuta je službena web stranica vodnjanske župe (zupavodnjan.com) na kojoj će biti prezentirano bogatstvo relikvija koje se čuva u crkvi sv. Blaža. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter