Relikvije bl. Miroslava Bulešića u glavnom oltaru crkve u Gradini

Blagoslov slike M. Bulešića (M. RIMANIĆ)
Blagoslov slike M. Bulešića (M. RIMANIĆ)

Relikvije bl. Miroslava Bulešića istarskog svećenika i mučenika položene su u glavni oltar crkve sv. Andrije u Gradini nedaleko Vrsara, a svečano misno slavlje ovim je povodom predvodio mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski.

Na početku mise blagoslovljena je velika oltarna pala s likom bl. Miroslava Bulešića, te fresko slike Sv. Romualda i Sv. Mihovila arkanđela koje je naslikao Hari Vidović. Blagoslovljen je i mali drveni kip sv. Ivana Nepomuka, dar obitelji pokojnog Johna von Twickela, dobrotvora župe sv. Andrije.
 

Bila je to ujedno proslava i zahvala Bogu za obnovu vanjske fasade župne crkve, elektrifikaciju zvona i postavljanje novih klupa u prezbiterij crkve sv. Andrije, rekao je župnik vlč. Lino Zohil.

On je prije početka mise pojasnio višestruke razloge slavlja kako su osim relikvija i oltarne pale istarskog blaženika u crkvi su naslikane slike sv. Mihovila, kojem je posvećen benediktinski samostan, kojeg je 11. stoljeću u obližnjem Kloštru osnovao sv. Romuald.

Biskup Kutleša u uvodnom obraćanju podsjetio je na važnost postojanja relikvija, slika i kipova koji nas podsjećaju na one stvarnosti koje nadilaze ovaj svijet, a na koje čovjek u rutini svakodnevice može zaboraviti. Naglasio je kako su se i apostoli razmišljajući ljudskom logikom nadali prestižnim položajima uz Isusa.

No, rekao je biskup, oni razmišljajući ovozemaljskom logikom, uopće nisu shvatili Isusa. Oni su se nadali postati svojevrsni ministri i imati koristi. Međutim, Isus ih je upozorio kako nije došao na ovaj svijet da bude služen nego da služi.

"Mi smo u povijesti obično fascinirani velikim osvajačima, a Isus čini suprotno, on je došao služiti. Poput roditelja svojoj djeci, Isus daje učenicima ono što im je potrebno, a ne on što žele, tako on odgaja svoje učenike. Vidimo to i po primjeru bl. Miroslava Bulešića, ono što je Isus tražio od učenika je da svatko od nas na ovome svijetu nosi svoj križ. Isus svojim učenicima ne obećava slavu, moć i bogatstvo nego križ koji će ih pratiti cijeloga života", naglasio je biskup Kutleša.

Dodajući kako je i bl. Miroslav Bulešić, kroz cijeli svoj život to nastojao činiti. Htio je biti jedan mali, obični svećenik koji će pomagati svakome čovjeku u svim njegovim zadaćama. I nadasve bio je čovjek spreman svima sve oprostiti.

Na kraju mise župnik Zohil zahvalio je svima koji su doprinijeli bilo donacijama, materijalom ili radom, u izvođenju zahvata na temeljitoj obnovi i uređenju crkve sv. Andrije. Posebno je zahvalio obitelji pokojnog Johna von Twickela na čijem se sprovodu, po pokojnikovoj želji, umjesto cvijeća sakupljalo donacije za uređenje crkve u Gradini.

Župnik Žohil ukratko je predstavio hagiografiju sv. Ivana Nepomuka čiji je kip obitelj von Twickel poklonila crkvi, naglasivši kako je to prvi kip ovog sveca u jednoj crkvi u Istri. U nastavku se kratkim povijesnim izlaganjem o župi i crkvi u Gradini nazočnima obratio dr. sc. Ivan Milotić, autor nekoliko vrijednih izdanja o povijesti Vrsara i vrsarskog kraja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter