Relijaši protutnjali uskim cestama Pazinštine

Kroz zaseok Križišće kod Zamaska prolazi jedan od brzinaca Croatia Rallyja
Kroz zaseok Križišće kod Zamaska prolazi jedan od brzinaca Croatia Rallyja

Jubilarno, 40. izdanje Croatia Rallyja jedno je od najznačajnijih automobilističkih priredbi u Hrvatskoj i prvi put dolazi u Istru. Domaćin mu je Poreč, a prijavljeno je 98 posada iz 17 zemalja s tri kontinenta.

Službenom natjecanju, odnosno nizu brzinskih ispita koje će sudionici u petak i subotu voziti na sedam lokacija u Istri prethodilo je upoznavanje s itinerarom, a to je uzbunilo mještane pojedinih sela i zaselaka na pazinskom području.

Upoznavanje staze u uvjetima javnog prometa, kako je nazivaju organizatori iz Hrvatskog auto i karting saveza, ogorčilo je u srijedu ujutro stanovnike sela Zamask na lokalnoj cesti Motovun - Kašćerga.

- Vozeći u smjeru Motovuna tri sam puta morala skrenuti izvan ceste da se ne bih sudarila s rally vozilima iz suprotnog smjera. Vozili su sto na sat po toj uskoj i lošoj cesti po kojoj hodaju djeca i voze brojni traktori jer je sada u tijeku berba grožđa, izjadala nam se Milka Šćulac Sennett iz Zamaska. "Ova probna vožnja nije ni prijavljena policiji niti su o njoj obaviješteni mještani. Tko im daje pravo za tako nešto?", pita se Šćulac Sennett te dodaje da ju je iznervirala arogancija ljudi iz organizacije kojima se potužila u Motovunu.

- Radilo se o obilasku staze u uvjetima javnog prometa, s čime su upoznati svi vozači rallyja, koji trebaju prilagoditi vožnju prometnoj signalizaciji i uvjetima na cesti, kaže glavni koordinator utrke i delegat HAKS-a Mato Šebalj. Ističe da se GPS sustavom iz Poreča nadzire brzina kojom se kreću vozači, a za svako prekoračenje brzine slijedi im novčana kazna. (piše i snimio A. DAGOSTIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter