'Rekvijem za socijalizam' uz Breceljev performans

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostalna izložba jednog od najistaknutijih slovenskih figurativnih slikara Marka Jakšea pod nazivom "Rekvijem za socijalizam" otvorena je večeras u prilično popunjenoj Galeriji Poola. Čin otvorenja samozatajni je autor proveo izvan galerije, no nije se osjetio problem, tim više jer je slovenski kantautor, aktivist i nekadašnji frontmen kultnog Buldožera Marko Brecelj izveo preformans "Vrijeme darivanja", poredavši sirovinu za buduću tortu s 25 svijećica, ironično posvećenu skorom obilježavanju 25-godišnje nezavisnosti Slovenije (uz šećer, margarin, rum... bilo je tu i par rola toaletnog papira), a zatim je uz prigodan ples otpjevao na slovenskom pjesmu "Akacije su u akciji" (nastavljajući: "S TV kanalizacije zaudaraju na reakciju"). Prijie Breceljevog performansa, u ime domaćina Bojan Šumonja predstavio je Marka Jakšea.

- Izuzetno cijenim Markov rad. Kad su ga novinari, nakon što mu je dodijeljena Prešernova nagrada pitali što mu znači ta nagrada, odgovorio je da mu apsolutno ništa ne znači, da ga ne dodiruje jer je davno raskrstio sa svojim egom.  Marko živi na selu, odmaknuo se od civilizacije. Samozatajan je autor koji svoje slikarstvo crpi iz podsvijesti. Njegove su slike, kako je rekao jedan slovenski kritičar, katedrale slikarstva, prepune detalja. Mogao bih ga čak analogizirati s Boschom. Njegovo slikarstvo iznenađuje promatrača, šokira ga; nikog ne ostavlja  ravodušnim, rekao je Šumonja.

Marko Jakše diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani i ubrzo je privukao pozornost sa svojim slikarstvom iznenađujućih metafora i sedimenata europske civilizacije koji izviru iz ljudske podsvijesti. Njegova slikarska tumačenja motiva, kako je jednom ustvrdio dr. Ferdinand Šerbelj, za nekog su melankolična i baladna, ali za mnoge nespremne promatrače izazovno uzbuđujuća iskustva. Izložba ostaje otvorenom do 16. lipnja 2016.

(Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter