Rekvijem za pomirenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon brojnih najava povijesnog susreta celnika Hrvatske, Slovenije i Italije, kojim se trebala staviti tocka na povijesne razmirice, on se naposljetku i dogodio.

Ivo Josipovic, Danilo Türk i Giorgio Napolitano, predsjednici Hrvatske, Slovenije i Italije, odlucili su se odazvati pozivu maestra Riccarda Mutija, jednog od najistaknutijih talijanskih dirigenata, i doci na koncert iz umjetnickog projekta "Le Vie dell'Amicizia" ("Putovi prijateljstva") koji se u utorak navecer održao na velicanstvenom središnjem tršcanskom trgu - Piazza dell'Unita' d'Italia.

"Susret prijateljstva", prvi u ovakvom sastavu na ovom osjetljivom terenu, rezultat je dugotrajnih nastojanja državnika jadranskih zemalja, a u zajednickom su priopcenju, uoci susreta, predsjednici naglasili da on ukazuje na želju da "ono što nas ujedinjuje prevlada nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima izmedu država i naroda".

Upravo su na spomenicima takvih prilika Josipovic, Türk i Napolitano zapoceli susret. Položili su lovorov vijenac na mjesto na kojemu su fašisti 13. srpnja 1920. zapalili slovenski "Narodni dom" u Trstu, a vijenac su položili i na Spomenik egzodusu u znak sjecanja na Talijane izbjegle iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Na pitanje o broju esula, Josipovic je izjavio da se s brojevima "uvijek želi manipulirati", no po njegovom sudu to pitanje treba prepustiti povjesnicarima. Hrvatskog predsjednika nije zbunio niti uzvik "Ubojice!" što ga je jedan stariji prosvjednik megafonom uputio predsjednicima dok su polagali vijenac na spomenik esulima.

"Vidjeli ste da je bilo jako puno gradana, od kojih su mnogi pljeskali", dodao je Josipovic. "Povijest ce pokazati je li ovaj susret bio povijesni, no sigurno je bio važan", kazao je Josipovic nakon razgovora s Napolitanom i Türkom, naglasivši da je na trojnom sastanku iskazana želja za "novim pocetkom".

Ovaj je posjet Trstu predsjednik Ivo Josipovic iskoristio i za susret s predstavnicima hrvatske zajednice u hotelu Savoia Excelsior. Sastanku zatvorenom za medije nazocili su: Damir Murkovic, predsjednik Zajednice Hrvata u Trstu i Saveza Hrvata u Italiji; Marko Šare, tajnik Zajednice Hrvata u Trstu i Saveza Hrvata u Italiji; Tomislav Vidoševic, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te Furio Radin i Tanja Vrbat, saborski zastupnici. (Piše Nuša HAUSER)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter