Rektorat prvi uselio u staru bolnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rektorat Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli prvi se preselio u napuštene prostore Opce bolnice gdje se planira postupna adaptacija bivših bolnickih odjela u studentski kampus. Premještaj prvog stanara pulskog sveucilišta u bivšu bolnicu, tocnije u zgradu nekadašnje Uprave bolnice, zapoceo je prije mjesec dana, a bit ce uskoro završen postavljanjem biste Jurja Dobrile na ulazu u zgradu.

Adaptacija dijela zgrade zapocela je još prije godinu dana, a ukupno je utrošeno oko 500 tisuca kuna, osiguranih dijelom iz sredstava Sveucilišta te Studentskog centra, zatim iz sredstava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta namijenjenih investicijskom održavanju, a dio je donirala Zagrebacka banka.

Privremeno preseljenje

- Prostori su bili u dobrom stanju tako da nisu bile potrebne velike investicije. Uredili smo 20-ak ureda u koje se preselila kompletna služba Sveucilišta i Rektorat, a jedino službe za studente, kao što su studentske referade, ostale su na starim mjestima unutar sveucilišnih odjela, kazao je rektor Robert Matijašic. Istice da je preseljenjem Rektorata u bivšu bolnicu Odjel ekonomije i turizma, gdje je dosad djelovala Uprava Sveucilišta, dobio više prostora.

Medutim, vec se sada zna da je preseljenje Rektorata u nove prostorije samo privremeno.

- Rektorat ce ostati na ovoj poziciji najmanje pet ili deset godina, ovisno o dinamici uredenja ostalih bolnickih odjela u studentski kampus. Plan je da se zatim preseli u zgradu koju bolnica još uvijek koristi kao praonicu, dodao je rektor.

Naime, u zgradi gdje se sada nalazi Rektorat, a koju vecim dijelom i dalje koristi bolnica, planira se izgradnja dodatnog doma za studente. Naravno, nakon što se obližnji bivši Odjel za uho, grlo i nos, koji je u vrlo derutnom stanju, preuredi u studentski dom. Istovremeno s pocetkom gradnje doma zapocela bi rekonstrukcija bivše bolnicke kuhinje u studentski restoran

Restoran s 350 mjesta

Prema prethodnom projektu, menza i dom su trebali dijeliti istu napuštenu zgradu otorinolaringologije, a njihova adaptacija je trebala odavno poceti. Natjecaj za ovaj projekt bio je raspisan prošle godine, ali ga je državna komisija poništila nakon žalbi jednog od ponudaca. Buduci da je vec i ranije postojala intencija da se dom proširi na citavu zgradu da bi se kapacitet, koji je ionako premalen za pulsko sveucilište, povecao sa 120 na 145 kreveta, odluceno je da se prije ponavljanja natjecaja krene u izmjene projekta.

Sveucilištu je stoga dodijeljena bivša bolnicka kuhinja u kojoj ce se, po preradenom projektu, nalaziti kuhinja s kapacitetom pripreme 2.000 obroka te restoran s 350 mjesta. Buduci da vec postoje sve potrebne instalacije, na Sveucilištu se nadaju da adaptacija dodatne kuhinjske zgrade nece povecati troškove uredenja doma i menze koji su prethodno procijenjeni na oko 16 milijuna kuna.

Lokacijska dozvola u meduvremenu je dobivena, a uskoro se ocekuje potvrda glavnog projekta, nakon cega ce se raspisati novi natjecaj za izbor izvodaca radova. Time bi toliko ocekivana gradnja doma i menze trebala zapoceti na ljeto, naravno ako se u meduvremenu planovi ponovno ne izjalove. Dotle ce prvi ureden prostor u studentskom kampusu, prije studenata, koristiti Uprava Sveucilišta. (Piše Maša JERIN; snimio Slaven RADOLOVIC)

PROCITALI STE DIO TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter