Rekordno zagađenje zraka u Pekingu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski glavni grad Peking podignuo je u petak stupanj uzbune zbog zagađenja zraka na "narančasto", što je druga najviša razina, dok se najavljuje da će se gusti smog nadvijati nad gradom i u sljedeća tri dana.

Po proglašenju "narančastog" stupnja uzbune, škole i vrtići su otkazali sve sportske aktivnosti na otvorenome, ali taj stupanj ipak ne predviđa zatvaranje obrazovnih institucija i zabranu prometa službenim vozilima, što su mjere koje predviđa najviši "crveni" stupanj uzbune.

Uzbuna je podignuta jer su pekinške gradske vlasti prošli tjedan doživjele niz kritika jer nisu reagirale na sve veće zagađenje zraka.

Stručnjaci navode da će se gusti smog zadržati nad gradom još najmanje tri dana, a vlasti su pozvale sve vlasnike automobila da svoja vozila ostave kod kuće.

Kineske vlasti donijele su brojne zakone i preporuke u namjeri da smanje zagađenje zraka u kineskim gradovima, ali je provođenje tih mjera često neučinkovito jer se lokalne vlasti u velikoj mjeri oslanjaju na porezne prihode od najvećih industrijskih zagađivača. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter