Rekordno visok rovinjski proračun

(N.ORLOVIĆ RADIĆ)
(N.ORLOVIĆ RADIĆ)

Usprkos ranijim pokazateljima kada se procjenjivalo da će Proračun grada Rovinja za 2015. godinu iznositi nešto više od 135 milijuna kuna, to se nije dogodilo. Jer, temeljem unesenih promjena, ovogodišnji se Proračun "popeo" na rekordnih 144.070.622 kuna. Razlog njegovog uvećanja, od otprilike 8,3 milijuna kuna, u odnosu na Nacrt, leži u prihodovnom dijelu. Konkretno, planirani prihodi od poreza na potrošnju s ranije planiranih 3,1 milijun kuna uvećani su za 65 tisuća kuna, dok se planirani prihod od komunalnog doprinosa uvećao za 809 tisuća kuna, te sada iznosi blizu 11 milijuna kuna.

Prihodi od kapitalnih donacija trgovačkih društva, očekivano, bilježe i najvišu korekciju te se uvećavaju za nemalih 7,4 milijuna i u konačnici iznose 12,6 milijuna kuna, dok se na račun prihoda od prodaje stanova u društvenom vlasništvu proračun uvećava za 30 tisuća kuna i iznosi 330 tisuća kuna.

Upravo, sve ove izmjene dogodile su se na račun prihvaćenih promjena i prijedloga, koje su na Nacrt proračuna, iznijeli vijećnici i njihovi Klubovi u pismenim formama. Međutim, da nije dovoljno iznijeti amandman (uz pismeno obrazloženje) dokaz su i redom svi odbijeni amandmani vijećnika Kluba SDP-HSLS, koji su se unatoč ponovnom pojašnjavanju vijećnika SDP-a Petra Radetića i pojedinačnom glasovanju, jedan iza drugog - odbijali.

S druge strane, Klub vijećnika IDS-a "izborio" se za prihvaćanje amandmana kojima su osigurana sredstva za uređenje istočnog ulaza u Rovinjsko Selo u visini od 30 tisuća kuna; postavljanje javne rasvjete na dječjem igralištu Lakuverača (15 tisuća); led rasvjeta u predjelu Njive (20); nadogradnja ograde oko škole i uređenje prostora KUD-a "Stjepan Žiža" (ukupno 65 ); uređenje spomenika NOR-a (15 tisuća), financiranje sanacije dijela crkve sv. Antuna sa slijedećih sto tisuća; organizacija radnih akcija s 15 tisuća, i naposljetku šest i pol tisuća kuna za obilježavanje značajnijih datuma i provedbe humanitarnih akcija. (N.ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter