Rekordno izdanje Arene International

S prošlogodišnjeg gala koncerta u pulskoj katedrali (D. ŠTIFANIĆ)
S prošlogodišnjeg gala koncerta u pulskoj katedrali (D. ŠTIFANIĆ)

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje glazbenih radionica Arena International održat će se od 3. do 10. kolovoza u Puli i okolici. Tim je povodom održana konferencija za novinare u spomen-sobi Antonija Smareglie u Puli, gdje su projekt predstavili Tatiana Šverko, umjetnička ravnateljica Arene International, Orietta Šverko, muzikološka stručna suradnica, Marianna Jelicich Buić u ime Talijanske unije, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, Tijana Barbić Domazet u ime Sveučilišne knjižnice koja skrbi o Smareglinoj spomen-sobi te Vesna Jovičić u ime Turističke zajednice.

- Talijanska unija apsolutno podržava taj projekt jer smo prepoznali njegovu kvalitetu, kazala je Jelicich Buić poželjevši Areni International još puno izdanja i programa, a Barbić Domazet izrazila je svoje zadovoljstvo što će se dio programa održavati u spomen-sobi Antonija Smareglie.

Pročelnik Torbica osvrnuo se na činjenicu da su ove radionice vrlo važne i s didaktičkog gledišta. Jovičić je pak kazala da ovakve radionice uvelike pomažu prilikom turističke promidžbe grada tijekom ljetnih mjeseci.

Kako je rekla Tatiana Šverko, ove će se godine radionice održavati od 3. do 10. kolovoza, a glazbeni pedagozi koji će podučavati učenike su Massimo Gon i Vladimir Mlinarić (klavir), Tatiana Šverko (klavir i klavirski duo), Eugen Sagmeister (orgulje i duhovna glazba), Delio Malpera (violina i komorna glazba), Massimo Belli (violina i orkestar), Dubravka Jančić (violončelo i komorna glazba), Žarko Ignjatović (gitara i komorna glazba), Alessandro Svab (opera), Mariagrazia Biancolin (pjevanje), Marica Pernar (pjevanje i komorna glazba), Samanta Stell (flauta), Tadej Kenig (klarinet i bas klarinet) i Andrea Sfetez (rog i brass ansamble). Korepetitori su Leonardo Angelini, Tatiana Šverko i Vladimir Mlinarić.

Ovo je, valja istaknuti, rekordan broj radionica i predavača.

Ovogodišnje će se izdanje dobrim dijelom održavati u Zajednici Talijana Vodnjan, koja je prepoznala važnost ovoga projekta u obrazovanju mladih glazbenika, a programi će se odvijati i u prostorima glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, KUD-a "Matko Brajša Rašan" odnosno SAKUD-a, u pulskoj katedrali i na drugim lokacijama.

Na upit novinara zašto pulska Zajednica Talijana više nije sjedište manifestacije, Tatiana i Orietta Šverko odgovorile su da su pregovori još u tijeku, ali i da su željeli malo promijeniti lokacije te otkriti nove perspektive.

Orietta Šverko navela je da će i ove godine djelovati zbor, koji je besplatan, a da će na programu biti glazbene partiture poznatih skladatelja, kao i autora vezanih s Istrom.

Gala koncert otvorenja održat će se 3. kolovoza u pulskoj katedrali, gdje će sedam dana kasnije biti i koncert zatvaranja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter