Rekordnih 1,5 tona kestena na jedinoj istarskoj Kestenijadi

Pečenjara u "režiji" oprtaljskog TZ-a (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Pečenjara u "režiji" oprtaljskog TZ-a (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vjetrovito nedjeljno poslijepodne nije spriječilo nekoliko tisuća sladokusaca da dođu u Oprtalj i na sedmo izdanje Kestenijade održane u organizaciji oprtaljske Turističke zajednice i uživaju u ukusnoj jesenjoj poslastici. Sudeći po registarskim tablicama vozila koja su zakrčila prilaze malom istarskom gradiću, jedinu istarsku feštu od kestena, uz domaće goste posjetili su i izletnici iz Slovenije, Italije, Austrije pa i Njemačke.

Prirodni resurs oprtaljskog područja

Gostoljubivi domaćini za njih su osigurali rekordnih 1,5 tona kestena ponajviše iz kestenovih šuma u okolici Oprtlja, a bilo je i nekoliko "gostujućih" prodavača kestena. Omiljeni jesenji plodovi za koje mještani kažu da su slasniji od maruna jer rastu na crvenoj zemlji, proslavili su tako Oprtalj.

- Kesteni se prethodno dvadesetak godina nisu brali, a kroz Kestenijadu uspjeli smo motivirati domaće stanovnike da beru i prodaju kestene i time stvore dodatni prihod za kućni budžet te ujedno doprinesu valorizaciji prirodnih resursa oprtaljskog područja, izjavio je načelnik, ujedno predsjednik TZ-a, Aleksander Krt.

Kestene su u kestenovim šumama u okolici Oprtlja, Svetog Ivana i Zrenja za Kestenijadu nabrali braća Mateo i Arijan Laganis iz Sv. Lucije kod Oprtlja. Na jednom od štandova susreli smo Eda Vižintina iz Oprtlja koji nam je rekao da je urod kestena podbacio zbog suše i kestenove ose šiškarice te da su se u nekim predjelima stabla kestena čak i osušila. Kristini Vežnaver iz Šegari u berbi i prodaji kestena pomagao je i njen sin, 7- godišnji Teo Vežnaver.

Med, kolači i druge slastice od kestena

Kilogram domaćih kestena prodavao se po 30 kuna, a za mjericu pečenih trebalo je izdvojiti 15 kuna. Moglo se degustirati jela, med, kolače i ostale slastice na bazi kestena. U redovima se stajalo za kolače od kestena i kokosa, pite od kestena i jabuka, rolade i torte od kestena. Na štandu oprtaljskog TZ-a, povjerila nam je Maristela Štokovac Vižintin, opskrbili su se sa 150 kilograma kolača na bazi kestena.

Društvo gljivara Bujštine "Boletus" postavilo je izložbu gljiva, te pripremilo kotlić od gljiva. Lino Bazjak požalio se da je zbog velike suše podbacila gljivarska sezona. Lovačko društvo "Vepar" Oprtalj izložilo je lovačke trofeje te pripremilo lovački kotlić. Nastupili su osnovci Osnovne škole Milana Šorga i puhački orkestar "Naša sloga" Babići. U sklopu Kestenijade održan je i sajam antikviteta koji je okupio petnaestak kolekcionara i trgovca antikviteta i umjetnina. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter