Rekordnih 120 ucenika u Školi soljenja srdela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekordnih 120 polaznika ove se subote na fažanskoj rivi prvi put okušalo u soljenju srdela o kojima ce sada morati voditi brigu do 14. kolovoza. Tada ce se na velikoj fešti u Fažani kušati plodovi njihova truda i birati najbolje usoljene srdele.

Vec sada, dok su vrijedne ruke "ucenika", koji su imali od dvije i pol do 75 godina starosti, slagale ribice u limenke, sve pod budnim okom 11 iskusnih mentora, posjetitelji su mogli kušati vec usoljene srdele koje su brzo nestajale s tanjura.

U sklopu manifestacije na trgu ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana i u okolnim restoranima nudila su se brojna jela od ove plave ribe, poput sardela s gradela, pohanih i na savor.





- Ove smo godine zaista dosegli maksimum s tolikim brojem sudionika, a sve je zapravo pocelo kao eksperiment da vidimo koliko bi takvo što bilo interesantno ljudima, i to na inicijativu Budimira Žižovica. On je i ove godine jedan od mentora uz još osam fažanskih ribara i dvije ribarice.

Drago nam je zbog toga jer je Fažana uvijek bila specificna po tome što su žene bile itekako prisutne u ribarstvu ili aktivno na barkama, ili su cekale na rivi da preuzmu kašete s ribom i pripreme ih obližnjoj tvornici koja je tu dugo radila, rekla nam je direktorica fažanske Turisticke zajednice Melita Perokovic.

U subotu su tri žene bile zadužene i za to da posjetiteljima predstave tradicionalnu ribarnicu iz 40-ih godina prošlog stoljeca pa je za njihovim starinskim vozom, koji je osim za prijevoz svježe ribe služio i kao tezga tih godina, bila neprestana gužva.

Graciela Bilic, Milka Petric i Emilia Cernac "radile su" u ribarnici "Kod Paola i Nine" i prodavale svježu srdelu po 100 lira za kilogram. Odjevene u crne haljine, s bijelim pregacama od konoplje, pozivale su ljude povicima "Pesce fresco! Svježa riba! Navali narode, sve dam samo da prodam!", a u kratkom su roku to i uspjele.


Podijeli: Facebook Twiter