Rekordni proračun "težak" je gotovo 111 milijuna kuna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Proračun uza ovu godinu u iznosu od 110,71 milijun kuna, donijelo je pretposljednjeg dana 2015. godine većinom glasova općinsko vijeće Medulina. Po uputama Ministarstva financija, ukupni prihodi, koji također iznose 110,71 milijun kuna, prvi put uključuju općinske prihode, ali i vlastite i namjenske prihode Dječjeg vrtića Medulin.

Prema financijskom planu za 2016. godinu, za financiranje projekata iz ministarstava i EU fondova planirano je ukupno 22,73 milijuna kuna. Naime, temeljem raspisanih natječaja za sufinanciranje projekata na koje se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave, Općina Medulin pripremila je dokumentaciju te planira realizirati projekte sredstvima ministarstava i EU fondova.

Za izgradnju prometnica 13,5 milijuna

Za uređenje Eko arheološkog parka Vižula planirano je tako 20 milijuna kuna, za rekonstrukciju medulinske vjetrenjače 1,95 milijuna kuna, za uređenje plaže u Medulinu 680 tisuća kuna, a za Medulin Active Park sto tisuća kuna.

Program održavanja komunalne infrastrukture "težak" je 9,61 milijun kuna, za gospodarenje otpadom predviđeno je 3,58 milijuna kuna, za izgradnju prometnica i parkirališta 13,57 milijuna kuna, a za gradnju i uređenje poslovnih objekata 8,10 milijuna kuna.

Proračun za 2016. je doista ambiciozan, rekao je Davor Zoričić, zbog planiranog dobivanja sredstava iz EU fondova, no prema dosadašnjim pokazateljima realni proračun općine Medulin je 50 do 60 milijuna kuna, rekao je. Govoreći o podacima iz medulinskih službenih novina od 2006. do sad, istaknuo je da su proračunska sredstva za socijalu, primjerice, konstantna i ne mijenjaju se iz godine u godinu, što nije dobro, smatra, jer tijekom posljednjih sedam do osam godina zbog krize veća je potreba za socijalnom skrbi. Manje se pak ulaže u sport, a Općina nema strategiju želi li više razvijati natjecateljski, školski ili rekreativni sport. Rashodi za zaposlene su pak tijekom zadnjih deset godina

veći za dva i pol puta pa ove godine iznose više od devet milijuna kuna, istaknuo je Zoričić.

Najspremniji proračun dosad

- Cilj je bio da se svi politički čimbenici uključe u donošenje proračuna, stručne službe su dale svoje prijedloge, a ovaj proračun je dosad najspremniji za direktnu realizaciju, osobito program

gradnje, odgovorio je načelnik Goran Buić. Količina posla oko pripremanja proračuna nije dozvolila njegovo izglasavanje prije 30. prosinca, a trebalo je uvrstiti i prijedloge vijećnika, naveo je.

- Interes mještana općine Medulin je da proračun bude što efikasniji i kvalitetniji. Iznos je rekordan i volio bih da se realizira, osobito dio koji se odnosi na sredstva iz EU projekata, rekao je Buić. Dodao je da se u sport konstantno ulaže te istaknuo da troškovi za zaposlene rastu, ali i sama općina Medulin raste, grade se novi objekti i vrtići, ima mnogo novih projekata pa proračunom od stotinjak milijuna kuna ne može upravljati petero ljudi, zaključio je. U raspravu se pred izglasavanje proračuna uključio i predsjednik vijeća Marko Zlatić koji je također komentirao da je 30. prosinac neprimjeren datum za donošenje proračuna izrazivši nadu da se više neće donositi na samom kraju godine. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter