Rekordni pazinski Dani meda


Deveti Dani meda, koji su danas otvoreni u Pazinu, okupili su više od sedamdeset izlagača meda, pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme, knjiga i priručnika o pčelarstvu i drugih pčelarskih potrepština i privukli već prvog dana tisuće posjetitelja, pogotovo djece iz istarskih škola i vrtića koja su organizirano došla obići ovu zanimljivu izložbu i sajam.

Dane meda već devetu godinu zaredom uspješno organizira pčelarska udruga Lipa iz Pazina, uz pokroviteljstvo Istarske županije i grada Pazina, te u suorganizaciji s LAG-om Središnja Istra i pazinskim Pučkim otvorenim učilištem.

Na svečanom otvorenju uzvanicima je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić poželio "slatku dobrodošlicu na najznačajniju pazinsku manifestaciju" te ukazao da su po broju izlagača ovogodišnji Dani meda rekordni, a sudeći po odazivu mogli bi to biti i po broju posjetitelja.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec čestitao je Pazincima na organizaciji Dana meda koji su, po njegovim riječima, "kvalitetom i kvantitetom druga pčelarska manifestacija u državi". Kranjec je izvijestio da u Hrvatskoj djeluje 11.000 pčelara koji ukupno gospodare sa 660.000 košnica, što našu zemlju svrstava u sam evropski vrh po broju košnica u odnosu na broj stanovnika, ali i po rasprostranjenosti pčela u prirodnom okolišu.

Devete Dane meda je otvorio istarski župan Valter Flego, koji se Kranjecove pohvale nadovezao tvrdnjom da se "Istra ne miri sa srebrnom medaljom, već je naš cilj biti najbolji", a taj put će se, po Flegovim riječima, ostvariti zaštitom izvornosti istarskoga meda, okupljanjem istarskih pčelara u klaster, te izgradnjom istarskog centra za pčelarstvo u Cerovlju.

U laboratoriju Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu analizirana su 33 uzorka meda. Sedam je uzoraka meda nagrađeno brončanom medaljom, sedamnaest srebrnom medaljom, a zlatnu medalju zaslužilo je devet proizvođača: Sanja Pilat za kestenov med, Vinko Dantinjana, Eđidio Benčić, Arduino Bubola i Lučano Melon za bjelogorični medljikovac, obitelj Štoković za crnogorični medljikovac, te Anton Kramar, Darko Koren i Davor Pahović za cvjetni med.

U subotu, drugog dana devetih Dana meda, uz nastavak izložbe, kušanja i prodaje meda i drugih pčelinjih proizvoda, od 9.30 sati na programu je i stručno-znanstveni skup s temama o zdravstvenoj zaštiti pčela te primjene meda u liječenju, a sajam ostaje otvoren do 19 sati. (D. ŠIŠOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK) 


Podijeli: Facebook Twiter