Rekordni broj maškara na riječkom karnevalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekordnih 116 skupina, 81 alegorijska kola i debelo iznad deset tisuća maškara prodefiliralo je danas središtem Rijeke u 31. Međunarodnoj karnevalskoj povorci, vrhuncu ovogodišnjeg pusnog ludovanja u primorskom kraju. Primorske su maškare otkrile svoje najljepše maske i upriličile veliko karnevalsko finale na kojem im se pridružilo deset skupina iz svih krajeva Hrvatske, od Pirovca do Vrbovca, a čak dvanaest grupa stiglo je iz inozemstva - Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, pa čak i iseljenici iz daleke Bolivije, te studentska udruga s članovima iz raznih europskih zemalja.

Mimohodu pojedinih grupa poput Vatrogasaca s riječkog Medicinskog fakulteta, Šeika z Duge iz Crikvenice, Kitanika iz Dubašnice i vrbovečke skupine Bumbar koja je imala čak 290 sudionika, činilo se kao da nema kraja. Najupečatljivija su, pored prekrasnih maski, ipak bila tradicionalno velika alegorijska kola te raznorazne dnevno političke alegorije pod maskama, toliko uobičajene za veliku povorku. Tako su svi zahvaljujući KUD-u Jelena mogli vidjeti Nadana i druge dobro poznate hrvatske "robijaše", KU Polantana iz Kaštel Kambelovca dovukla je neman s tri glave: Vesne, Ive i Zokija, maškare sa Svilnog su predstavile Istjerivače dugova, a KU Prijatelji - Amici u Hrvatskoj već započete Igre gladi.

Velebna parada Korzom nije prestala teći sve do mraka, kad su halubajski zvončari svojom prepoznatljivom zvonjavom u povijest ispratili još jednu međunarodnu povorku. (S. PUCIĆ, foto M. GRACIN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter