Rekordne vrucine i oluje odnose živote

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrlo visoke temperature traju u istocnom dijelu Sjedinjenih Država cetvrti dan zaredom što je izazvalo smrt 22 osobe, a gotovo 2 milijuna kucanstava i ureda i dalje je bez elektricne energije nakon snažnih oluja što iznimno otežava život ljudima od kojih je veliki dio naviknut na klimatizacijske uredaje.

Elektroenergetske kompanije upozorile su da bi moglo proci još nekoliko dana dok se struja u potpunosti ne vrati u neka podrucja SAD-a. "Abnormalno visoke temperature nastavit ce pogadati veci dio zemlje kroz sljedecih nekoliko dana", od sjevernog dijela americke prerije (podrucje Minessote, Iowe i dviju Dakota), do istocnih država uz Atlantik, priopcila je nacionalna meteorološka služba.

Oluje i vjetrovi rušili su drvece i dalekovode u sjevernoj Minnesoti. Oluje su pogodile i sjeverni dio savezne države Illinois, Kentucky i Tennessee, kazala je meteorološka služba. Upozorenja o iznimno visokim temperaturama ostaju i dalje na snazi za veci dio središnje doline Mississippija i za južne savezne države.

Izvanredno stanje proglašeno je u Marylandu, Ohiju, Virginiji, Zapadnoj Virginiji i Washingtonu zbog šteta izazvanih olujama. Gotovo 2 milijuna kucanstava i ureda, od Illinoisa do New Jerseya i dalje je bez struje. Najveci su problemi zabilježeni u podrucju Washingtona.

Takve oluje zajedno s ljetnim vrucinama dramaticno su ukazale da su milijuni Amerikanaca vrlo osjetljivi na dugotrajan nestanak struje. Kompanije upozoravaju ljude u i oko Washingtona da bi mogao proci i cijeli tjedan prije nego sva podrucja dobiju struju. Buduci da su oluje uzrokovale prekid u opskrbi strujom u razdoblju rekordno visokih temperatura, klimatizacijski uredaji ne mogu raditi u podrucju koje je poznato po vrucim i sparnim ljetima i lošoj kvaliteti zraka.


Podijeli: Facebook Twiter