Rekordne festivalske brojke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, koji ce trajati od 18. do 24. listopada, najjaci je dosad, i to je zapravo najveca novost koju cemo vam danas predstaviti, kazao je na konferenciji za novinare u kinu Europa u povodu nadolazeceg 7. Zagreb Film Festivala direktor festivala Boris Matic. Osim odlicnog programa u kojem se pedesetak filmova u medunarodnoj konkurenciji natjece za Zlatna kolica i popratnu novcanu nagradu, u konkurenciji Kockice natjecat ce se i 12 hrvatskih filmova. Tako ce ove godine biti prikazano ukupno 90 filmova u devet razlicitih programa, i to kroz rekordnih 160 projekcija, zbog cega ce se festivalski program, osim u dosadašnjim prostorima Studentskog centra, Teatra &TD i kina Europa, održavati i u kinodvoranama Tuškanac, Movieplex te Dokukino Croatia.

U Tuškancu ce se prikazivati filmovi iz dva nova programa od kojih je jedan nazvan Odvažni producenti, a posvecen je producentima debitantskih filmova, pa ce tako u sklopu njega gost festivala biti i Mike Downey, poznati britanski producent s istarskom adresom. Omnibusi o gradovima naziv je drugog novog programa iza kojeg se kriju filmovi posveceni velikim svjetskim metropolama poput Pariza, New Yorka, Tokija i Montreala, a u sklopu tog programa prikazat ce se i film "New York, volim te" u kojem glume Natalie Portman, Scarlett Johansson i brojne druge hollywoodske zvijezde.

Medu brojnim debitantskim filmovima iz prošle godine posjetitelji ce moci pogledati i pobjednika Mostre - film "Libanon" redatelja Samuela Maoza, zatim "Ubio sam majku" svestranog Xaviera Dolana, koji je na festivalu u Cannesu osvojio cak tri nagrade, te "Ništa osobno" Urszule Antoniak, nagraden brojnim nagradama na festivalu u Locarnu, koji se s pravom ubrajaju u najuzbudljivije uratke koji ce biti prikazani na sedmom ZZF-u. Medu posebnim gostima koji ce pohoditi festival bit ce i sama Urszula Antoniak, canneski pobjednik kratkog metra Joao Salaviza, redateljica ovogodišnjeg pobjednika Sarajevo Film Festivala Martina Andree te mnogi drugi.

Cijene ulaznica za pojedine filmove kretat ce se izmedu 10 i 25 kuna, no buduci da se na brojne projekcije ulaz ne naplacuje, organizatori i ove godine ocekuju više od 30 tisuca posjetitelja koliko ih je lani pohodilo Zagreb Film Festival, a za njih su, kao i svaki put dosad, pripremili i brojne popratne zabavne programe.


Podijeli: Facebook Twiter