Rekordna ulaganja za sigurnu vodoopskrbu

Na konferenciji za novinare najavili pravi investicijski boom (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Na konferenciji za novinare najavili pravi investicijski boom (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ekstremne suše, smanjena izdašnost izvora i mjere prvog stupnja redukcije obilježile su godinu na izmaku iz koje je Istarski vodovod izvukao pouku te uz podršku Hrvatskih voda ulaže u projekte koji će osigurati sigurnu vodoopskrbu u idućoj turističkoj sezoni.

- Takav veliki investicijski val nije zabilježen u povijesti Istarskog vodovoda, a najznačajnija su ulaganja u povezivanje izvorišta vode, prokomentirao je predsjednik Skupštine Istarskog vodovoda Valter Flego na današnjoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice.

Naglasio da se novi smjer Istarskog vodovoda ogleda ne samo u kandidiranju investicija prema Hrvatskim vodama, već i prema EU-fondovima.

U ovoj je godini, rekla je direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina, od 57 milijuna kuna, koliko je bilo predviđeno za ulaganje, ukupno rebalansom predviđeno 107 milijuna kuna za 24 nove dodatne investicije, od kojih je najznačajnija investicija Bulaž – Butoniga, dakle spajanje izvora Bulaž s postrojenjem za kondicioniranje vode Butoniga i dalje spajanje postrojenja novim cjevovodom, gdje bi se puštala voda u Butonigu.

Trenutno se voda pušta kod vodozahvata, a u konačnici će se puštati na mjestu koje je predviđeno studijom.

- Značajno je to jer bi se sav višak vode koji se tijekom zimskih mjeseci pojavi na izvoru moglo akumulirati u Butonigu i na taj način sigurno dočekati iduću vodoopskrbnu sezonu.

Već su odrađene dvije faze. Treća faza, vrijedna 20 milijuna kuna, je pred potpisivanjem ugovora, dok je četvrta faza u projektiranju, najavila je Šuperina.

Vodovod paralelno s time, dodala je, ima i rezervnu varijantu. Početkom prosinca počelo se s dohranjivanjem akumulacije Butoniga kroz postojeći cjevovod. Voda iz akumulacije više se ne koristi za vodoopskrbu, akumulacija je stavljena u mirovanje i čuva se za ljetnu sezonu, ali se zato voda iz izvora Bulaž u cijelosti koristi za vodoopskrbu.

- Planiramo do kraja ožujka iduće godine akumulirati dodatna dva milijuna kubika vode u Butonigu, koja bi u tom razdoblju mogla doseći kotu od 39 metara nad morem, što nam daje sigurnost u vodoopskrbi za iduću godinu, rekla je Šuperina.

Istaknula je da je u 2013. godini za investicijsko ulaganje planirano čak 187 milijuna kuna, od toga je čak šest milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za objekte koji će biti kandidirani za sredstva EU-fondova.

Za one projekte koji se realiziraju u suradnji s Hrvatskim vodama, Istarski vodovod ulaže 10 posto, a Hrvatske vode 90 posto sredstava. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter