Rekordna ozonska rupa iznad Arktika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rupa u ozonskom omotacu dostigla je rekordnu velicinu iznad Arktika, a kao razlog strucnjaci navode štetne tvari u atmosferi i vrlo hladnu zimu u stratosferi, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

"Promatranja s tla i podaci prikupljeni pomocu satelita i balona-sonde iznad Arktika otkrivaju da je ozonski stup izmedu pocetka zime i kraja ožujka u tom podrucju zabilježio gubitak od 40 posto", stoji u priopcenju WMO-a. Ozonski omotac štiti Zemlju od štetnih ultraljubicastih zraka. Rekordni gubitak ozona znanstvenici objašnjavaju štetnim plinovima u atmosferi i hladnom zimom na razini stratosfere, drugog velikog Zemljinog atmosferskog omotaca, tik iznad troposfere.

Na Antarktici ozonska je rupa godišnji fenomen koje se pojavljuje zimi i na proljece zbog izrazito niskih temperatura koje vladaju u stratosferi, dok na Arktiku meteorološki uvjeti puno više variraju od jedne do druge godine i temperature su uvijek više.

Prema Protokolu iz Montreala, postupno se smanjuje emisija štetnih tvari poput klorfluorugljika i halona koji se koriste u hladnjacima i raspršivacima pa se WMO nada da ce se izmedu 2030. i 2040. ozonski omotac izvan polarnih podrucja obnoviti i doci na razinu od prije 1980. godine. Za Antarktiku ta predvidenja se krecu izmedu 2045. i 2060. godine, dok se ocekuje da ce se ozon iznad Arktika vratiti na normalu 10 do 20 godina kasnije.


Podijeli: Facebook Twiter