Rekordna odšteta u nagodbi oko naftne mrlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska naftna kompanija BP platit će rekordnu kaznu kako bi riješila dio svoje odgovornosti za nesreću na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010. u dogovoru koji će objaviti američko ministarstvo pravosuđa i to možda već u četvrtak, rekao je jedan pravosudni izvor za Reuters.

Eksplozija i potonuće naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja 2010. godine, pri čemu je poginulo 11 radnika, prouzročilo je ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu. Nakon eksplozije došlo je do izlijevanja nafte s morskog dna koje je trajalo tri mjeseca, što je uzrokovalo najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a.

Izvor upućen u pregovore BP-a i američkog ministarstva pravosuđa nije otkrio o kojem se novčanom iznosu radi, ali je rekao da će to biti najveća novčana kazna u američkoj povijesti. Taj rekord zasad drži farmaceutska tvrtka Pfizer Inc. koja je platila 1,3 milijarde američkih dolara 2009. godine za marketinšku prijevaru povezanu s njezinim lijekom protiv bolova Bextra.

Očekuje se da će britanski energetski div BP priznati kaznenu odgovornost za nesreću Deepwater Horizona u nagodbi koju je postigao s američkim minisstarstvom pravosuđa, kazao je izvor, u zamjenu za izuzimanje od budućeg progona po tim optužbama.

BP i ministarstvo pravosuđa nisu željeli komentirati vijest. BP sa sjedištem u Londonu već mjesecima pregovara s američkom vladom i državama u Meksičkom zaljevu. Ovom nagodbom mogao bi riješiti veći dio svoje odgovornosti, ali je i dalje suočen sa zahtjevima za odštetu nekoliko saveznih zaljevskih država i drugih privatnih podnositelja tužbi. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter