Rekordna nezaposlenost u Italiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stopa nezaposlenosti u Italiji u veljaci je dosegnula 9,3 posto, što je njezina rekordna razina od 2004. godine otkad se u toj zemlji vodi mjesecni izracun broja nezaposlenih, pokazali su najnoviji podaci talijanskog ureda za statistiku, a raste i broj nezaposlenih u Španjolskoj.

Talijansko gospodarstvo, trece po velicini u eurozoni, zapalo je u recesiju u drugoj polovici prošle godine.

Na rekordnoj razini je i stopa nezaposlenosti medu mladima, odnosno onima u dobi od 15 do 24 godine, dosegnuvši u veljaci 31,9 posto, nasuprot 31 posto mjesec dana ranije, objavio je Istat u ponedjeljak.

Prema desezoniranim podacima toga ureda, broj ljudi koji traže posao u veljaci je u Italiji uvecan na 2,354 milijuna, što je povecanje za 1,9 posto na mjesecnoj razini i za cak 16,6 posto na godišnjoj.

Španjolsko ministarstvo rada je pak u utorak objavilo da je broj registriranih nezaposlenih u toj zemlji u ožujku porastao osmi mjesec zaredom, i to za 38.769, te je sada bez posla ukupno 4,75 milijuna ljudi.

Kompanije u svim sektorima gospodarstva otpuštaju radnike da bi na taj nacin pokušale prebroditi sve ozbiljniju krizu.

Službena stopa nezaposlenosti u toj zemlji, koja se temelji na sveobuhvatnoj analizi koja ukljucuje registrirane i neregistrirane nezaposlene, u cetvrtom je tromjesecju 2011. godine dosegnula 22,9 posto i najviša je u 27-clanoj Europskoj uniji.

Gotovo trecina ukupnog broja nezaposlenih u 17-clanoj eurozoni živi u Španjolskoj, pri cemu je bez posla cak polocina Španjolaca mladih od 25 godina, najnoviji su podaci europskog ureda za statistiku Eurostata.


Podijeli: Facebook Twiter