Rekordna godina za istarski turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono što je sigurno je sigurno, a u situaciji kada je malo što sigurno najsigurniji je turizam. Istra već desetljećima predvodi industriju turizma, od davnih šezdesetih godina, određene destinacije poput Poreča i Rovinja bile su predvodnice u apsolutnom iznosu kako u broju ostvarenih noćenja tako i ostvarenih dolazaka s emitivnih svjetskih tržišta.

U četvrtak su istarski župan Valter Flego i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević predstavili ovogodišnje rezultate i to u vidno optimističnom i vedrom raspoloženju. Susret s novinarima održan je na terasi prelijepog obiteljskog hotela Rivalmare Boutique u novigradskoj Rivarelli koji je započeo s radom krajem svibnja a vlasnik Roberto Fattori u njega uložio 2,5 milijuna eura. To su nove istarske zbilje, hrabrost ulagača i sve bolja kvaliteta u ponudi jer toliki uloženi novac nije šala, unatoč činjenici što će petinu iznosa pokriti europski fondovi zahvaljujući dobro obavljenom natječaju vlasnika- ulagača.

Dakle, u srpnju ove godine istarski je turizam po prvi puta u povijesti hrvatskog turizma prešao preko praga od sedam milijuna ostvarenih noćenja, u kolovozu oboren je još jedan rekord, prešlo se preko praga od osam milijuna ostvarenih noćenja.

Župan Vlater Flego je ustvrdio da je to rezultat dobro vođene regionalne politike koja je bila sposobna sprovesti niz sinergijskih akcija, među ostalim suradnjom privatnog i javnog sektora.

"Već godinama istarski turizam bilježi konstantni rast, kontinuirani razvojni trend a već danas možemo tvrditi da su najave za rujan izuzetno dobre pa bi do 31. prosinca ove godine trebali ostvariti 25 milijuna noćenja i 3,8 milijuna dolazaka", rekao je Flego i podvukao da su indeksi više nego zadovoljavajući: 105 u noćenjima i 107 u dolascima. Flego i Ivošević su podsjetili da rast obuhvaća goste iz svih pet emitivnih tržišta: na prvom su mjestu Nijemci a slijede Slovenci, Austrijanci, Talijani i Nizozemci. Flego je istaknuo s vidnom dozom ponosa da se jedna trećina svih noćenja u Hrvatskoj ostvaruje u Istri i podsjetio da su među prve četiri destinacije, tri su iz Istre. Dakle, uz šampione Rovinj te Poreč na drugom mjestu slijedi Dubrovnik a potom odmah iza te trojke Medulin.

"U master planu koji obuhvaća razvoj turizma u narednih deset godina zacrtali smo si dva važna cilja: povećanje prosječne potrošnje svakog turista i produženje turističke sezone. O tome se godinama raspravlja a mi to pokušavamo sprovesti u djelo. Turizam je složena gospodarska grana, mi radimo na svim segmentima, gradimo turizam doživljaja i turizam koji će se stopiti s načelom održivog razvoja", rekao je Flego.

Flego i Ivošević pohvalili su rad sustava turističkih zajednica koje djeluju u svim gradovima i općinama ali su podsjetili da na kraju svega svi radimo na promidžbi Istre kao destinacije što se ne smije zaboraviti.

"Htio bih se na kraju zahvaliti svim radnicima i djelatnicima u turizmu, najava novih investicija ima i za sljedeću sezonu, radimo dalje na jačanju kvalitete naših proizvoda kako na obali tako i u unutrašnjosti Istre. Mislim da je jako važno što smo uspjeli spojiti istarski turizam s istarskom poljoprivredom, jačaju nautički i zdravstveni turizam, bez sinergije javnog i privatnog sektora to sve bi bilo nemoguće realizirati", rekao je Flego. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter