Rekordna dividenda Plave lagune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dionica Plave lagune jucer je poskupjela za 23,2 posto, na 1.700 kuna. Toliki rast te vrijednosnice zabilježen je tek nekoliko puta u proteklih pet godina. Sredinom kolovoza 2009. dionica je poskupjela za 28,6 posto, pa je dva dana nakon toga pojeftinila za 22,2 posto. No, cini se da sada to nece biti slucaj jer dionica ima cvrste temelje da zadrži postignute više cjenovne pozicije.

Naime, jucerašnji rast potaknut je objavom poziva na skupštinu dionicara Plave lagune koja ce se održati 30. srpnja u Porecu. Tada se ocekuje da ce dionicari, izmedu ostalog, izglasati prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o donošenju odluke o podjeli dividende od 43,4 milijuna kuna iz lanjske dobiti i 26,1 milijuna kuna iz dobiti ostvarene 2005. godine.

Temeljem navedenih odrednica dividenda po redovnoj dionici iznosila bi 108,12 kuna, a po povlaštenoj dionici 109,12. Ukupno ce biti isplaceno 69,5 milijuna kuna, što je rekordan iznos za Plavu lagunu. Pravo na isplatu dividende ostvarit ce oni dionicari koji budu vlasnici navedenih dionica 30. lipnja.

Prema ovotjednoj vlasnickoj strukturi, koja se niz godina nije bitno mijenjala, najveci broj dionica posjeduje cileanska obitelj Lukšic, inace hrvatskog porijekla. Rijec je o potomcima pokojnog Andronika Lukšica. Njihova tvrtka iz Lihtenštajna dobit ce 58,9 milijuna kuna, a ostali dionicari puno manje iznose.

Dva obvezna mirovinska fonda uknjižit ce 2,18 milijuna, cetiri skrbnicka racuna banaka 3,1 milijun, a Zoran Bogdanovic iz Zagreba 69 tisuca kuna. On je ujedno vlasnik najveceg paketa dionica Plave lagune koji nije uknjižen na neku tvrtku. Ostalih 3.000 dionicara dobit ce zbirno 6,25 milijuna kuna.

Ukoliko im dividenda bude isplacena do 31. listopada, bit ce umanjena cetiri posto, koliko ce platiti državi na racun kriznog poreza, ali samo oni dionicari koji dobiju više od 6.000 kuna. Kako nema ni poreza na isplatu dobiti, dionicari bi mogli proci bez ikakvih dodatnih troškova.

Nagradu nece dobiti samo vlasnici Plave lagune (dionicari), vec i predstavnici vlasnika koji nadziru rad Uprave, ali i clanovi menadžmenta. Njima ce pripasti ukupno 3,64 milijuna kuna. No, u odluci nisu navedena imena na koja ce biti raspodijeljen taj iznos.


Podijeli: Facebook Twiter