Rekordi 59. Pule

S konferencije za novinare festivala igranog filma u Puli (Milivoj MIJOŠEK)
S konferencije za novinare festivala igranog filma u Puli (Milivoj MIJOŠEK)

59. izdanje festivala igranog filma u Puli nadmašilo je sve dosadašnje rezultate. Filmove je pratilo čak 78.300 gledatelja, što je 4.690 gledatelja više nego lani. Toj je brojci pogodovao i veliki broj hrvatskih filmova u Nacionalnom programu, njih 14, koje je pogledalo 50.478 gledatelja. Prosječna posjećenost filmova iz Nacionalnog programa u Areni bila je 4.166 gledatelja po filmu. U Areni je bilo ukupno 63.850 gledatelja, u kinu Valli 6.225, na Kaštelu 6.275, na Portarati 1.020, a u Solarnom kinu 930, objavila je Tanja Miličić, producentica festivala, na konferenciji za novinare u kinu Valli.

Zdenka Višković Vukić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival, istaknula je sve uspjehe 59. Pule.

 - Kao prvo, spomenula bih Kaštel i izbor filmova našeg umjetničkog ravnatelja Zlatka Vidačkovića. Uspješna je bila i Pulica s matinejama dječjih filmova u kinu Valli u sklopu koje je zbog velikog interesa održano i nekoliko dodatnih projekcija. Uspješno je bilo i Solarno kino koje je poput jedne silnice festivala krenulo iz Pule prema van. Svečano je bilo otvaranje uz predsjednika Ivu Josipovića i generalnog tajnika UN-a Bana Ki-moona, koji je kazao da će iskustvo u Areni ostati zauvijek u njegovim sjećanjima, kazala je Višković Vukić, koja se prisjetila i nesigurnog vremena te postavljanja posebnog ekrana za 3D projekcije u Areni.

Ta je projekcija postavila tri svjetska rekorda. Izvedena je s udaljenosti od 73,6 metara, što nadilazi sve dosad poznate filmske projekcije, ali i tvornički predviđene postavke same tehnologije. Uz to, postignut je kut vidljivosti 3D projekcije od 60 stupnjeva, čime je pokrivena ukupna površina auditorija u Areni u punom kapacitetu. Projekciju je pratilo 5.920 gledatelja, što je dosad najveći zabilježen broj gledatelja na jednoj 3D projekciji na otvorenom u svijetu.

Tijekom 15 festivalskih dana prikazan je 151 film, održano je 13 koncerata, a programi festivala održani su na 18 lokacija. Za festival se akreditirala 1.101 osoba, a od njih je bilo 577 gostiju, 253 novinara i 271 filmski profesionalac. Festival je bio i odlično medijski popraćen, a internetska stranica Festivala imala je 49.189 posjeta. Fotografija Duška Marušića Čičija, dobitnika ovogodišnje nagrade "Marijan Rotar", koja je snimana s dizalice tijekom otvaranja festivala, na Facebooku je pogledana 10.563 puta.

Na presici je Igor Krajcar, voditelj pulske poslovnice Autowilla, izvukao sretnu dobitnicu Irenu Mosić Šajatović iz Pule, koja će se tjedan dana voziti u opel insigniji s punim spremnikom goriva. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter