Rekorder: Rovinj ostvario tri milijuna noćenja

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Rovinj je četvrtu godinu za redom, ovog vikenda, u isto vrijeme kao i lani, dostigao tri milijuna noćenja, što ga već petu godinu svrstava na prvo mjesto po broju ostvarenih noćenja u Hrvatskoj, objavila je jučer direktorica Turističke zajednice grada Odete Sapač, uputivši čestitke svim građanima Rovinja, posebno djelatnicima u turizmu.

Ovaj je broj noćenja realiziran s 450 tisuća dolazaka, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja porast od četiri posto. Broj ostvarenih noćenja još je impozantniji uzme li se u obzir da ovim podacima nisu obuhvaćeni gosti koji su boravili na vezovima u ACI marini, budući da se od ulaska Hrvatske u EU promijenio način evidencije turističkog prometa u tim oblicima smještajnih kapaciteta.

- Najbrojniji su bili gosti iz Njemačke s 980 tisuća noćenja, što je 33 posto ukupnog broja. Slijede ih Austrijanci s 400 tisuća noćenja i učešćem od 13 posto, ali je to čak 11 posto više nego lani. Treće mjesto zauzeli su gosti iz Italije s 338 tisuća noćenja, što je pad od tri posto.

Pad za 14 posto bilježimo kod gostiju iz Nizozemske, koji su ostvarili 277 tisuća noćenja, dok su gosti iz Velike Britanije sa 123 tisuće ostali na lanjskoj razini, kaže Sapač, koju smo zamolili i da nam prokomentira iznimno loš srpanj.

- Bez obzira na kišni srpanj, u Istri kao najjačoj turističkoj regiji u kojoj se realizira 32 posto nacionalnog turističkog prometa, prošlogodišnji je turistički rezultat dostignut krajem rekordnog kolovoza. U Rovinju je u prvih šest mjeseci ostvareno 14 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja, dok je u srpnju zabilježen pad broja gostiju od tri posto, koji su zbog vremenskih neprilika ostvarili 9 posto manje noćenja. Bio je to rezultat kraćeg boravka gostiju u kampovima, koji čine 54 posto smještajnih kapaciteta Rovinja.

Međutim, hoteli, turistička naselja i privatni smještaj bilježili su poraste, a rekordni je turistički promet u kolovozu - s više od milijun noćenja, što je jedan posto iznad lanjskog rezultata, i četiri posto više dolazaka - kao i dobra popunjenost smještajnih kapaciteta u rujnu, pridonijeli ostvarenju tri milijuna noćenja i još jedne rekordne turističke sezone u Rovinju, objasnila je direktorica TZ-a. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter