Rekordan urod pomidora u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ova ce godina biti zabilježena kao rekordna po urodu industrijske rajcice na podrucju Istre, jer je prinos iznosio ukupno 9.500 tona, iako je prvotno, kao vrlo optimisticno, pred ljeto bilo najavljeno da se ocekuje 8.500 tona.

- Ne pamtimo toliku kolicinu, to je najviše ikad proizvedeno na njivama i preradeno u Podravkinoj tvornici u Umagu. Daleko smo premašili lanjsku proizvodnju, koja je iznosila 5.700 tona. U tvornici su jako zadovoljni, jer je kvaliteta plodova bila izvrsna i k tome Podravka nece morati ništa nabavljati iz uvoza. Sve potrebe za tom sirovinom pokrili su domaci kooperanti - njih 20-ak na Umaštini, koji su na 150 hektara proizveli oko 7.000 tona, te s Puljštine Agroprodukt, Kaznionica Valtura i Agroližnjan, koji su pod rajcicom imali oko 40 hektara, doznajemo od predsjednika umaške udruge proizvodaca industrijske rajcice Pomidor Darija Makovca.

Inace, dodaje celnik Pomidora, berba je trajala 42 dana, negdje do 15. rujna.

- Umaština ostvaruje i dalje solidne prinose, a pulski proizvodaci mnogo su doprinijeli povecanju proizvodnje. Uskoro slijedi sastanak svih kooperanata da bismo definirali približne kolicine za 2012., jer ne možemo prijeci kvotu od 9.500 tona. Više od toga bilo bi zaista nemoguce preraditi, premda vjerujemo da ce dogodine tvornica još malo poboljšati prihvat. Formula uspjeha je kapacitete raspodijeliti na duže razdoblje, smatra Makovac.

Spomenimo i to da je dogovoreno placanje sirovine u roku od 60 dana od otkupa. Podravka, kaže predsjednik Pomidora, sve im redovito plati do kraja godine.

- Sada smo pripremili dio terena za sjetvu pšenice, koja služi za plodored, odnosno za odmor zemlje od rajcice. Prije toga htjeli smo posijati i repicu, ali odustali smo zbog dugotrajne suše. Nadamo se da ce do agrotehnickih rokova za sjetvu pasti bar malo kiše, jer bez nje necemo moci posijati pšenicu, za koju takoder imamo ugovor za otkup s Podravkom, veli Makovac.

Što se ostalih aktivnosti tice, da bi nešto novo naucili clanovi udruge Pomidor i odbora za povrtlarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori iz Slavonije, Like i Dalmacije bili su prošli tjedan u Italiji na strucnom izletu. Bili su u srcu te grane proizvodnje i prerade, u gradu Piacenzi, gdje su obišli jednu od mnogih tvornica koja dnevno preraduje 4.900 tona rajcica.

Razgledali su i tvornicu modernih sustava za navodnjavanje. Talijanski poljoprivrednici, zahvaljujuci sufinanciranju iz fondova Europske unije, mogu te sustave kupiti za 30 posto manju cijenu od tržišne. Hrvatska je, veli Makovac, nažalost, izvan tog sistema i ne može do tih poticaja iz EU-a. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter