Rekordan pad tecaja franka - na 6,75 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tecaj švicarskog franka pada drugi dan zaredom, na danas utvrdenoj tecajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jucerašnju, pao je za rekordnih 4,60 posto, na srednji tecaj od 6,755 kuna, što je za 32 lipe manje nego na jucerašnjoj, a za 41 lipu niži tecaj od do sada rekordnog na tecajnici od prije dva dana.

Kuna je na danas utvrdenoj tecajnoj listi HNB-a ojacala i prema euru i americkom dolaru, prema jedinstvenoj europskoj valuti za blagih 0,04 posto, a prema dolaru za 0,18 posto, dok je oslabila prema britanskoj funti za 0,70 posto.

Srednji tecaj franka na danas utvrdenoj tecajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 6,755068 kuna, eura 7,443409 kuna, dolara 5,226012 kuna te funte 8,511617 kuna.

Na medunarodnim valutnim tržištima pak tecaj švicarskog franka danas je ponovno pao prema euru i dolaru. Tako je euro danas poskupio prema franku za više od jedan posto, te iznosi 1,0981 franak. Za toliko je ojacao i dolar koji stoji 0,7699 franaka.

Na tecajnici HNB-a, na tjednoj razini pak, franak je još uvijek jaci u odnosu na kunu za 0,16 posto.

Fiksiranje tecaja na 6 kuna za franak?


Pad tecaja franka u svakom je slucaju dobra vijest za korisnike stambenih kredita vezanih uz 'švicarac', koji nestrpljivo ocekuju i rezultate dogovora banaka i vlade oko modela pomoci zbog snažnog rasta tecaja franka u zadnje vrijeme.

Pred sastanak sa Vladom, koji se ocekuje slijedeci tjedan, u sjedištu Hrvatske udruge banaka i danas je održan sastanak tehnickog karaktera, na kojem su bankari dogovarali detalje prijedloga za olakšavanje gradanima otplate kredita u švicarskim francima.

Nakon današnjeg sastanka nije bilo izjava za medije, no kako neslužbeno doznaje HTV, predlaže se fiksiranje tecaja kune prema švicarskom franku na šest kuna, da se kamatne stope na postojecim kreditima smanje za oko jedan postotni bod, a bankama ce se uvesti porez samo na kredite u francima.

Takoder, utvrdit ce se kriteriji kojima ce se definirati tko ima pravo na takvu takvu pomoc. Pomoc bi, prema neslužbenim informacijama, mogli koristiti gradani sa stambenim kreditima za kupnju prve nekretnine, koji imaju kredit do sto tisuca eura na rok od barem 20 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter