Rekordan broj vrhunskih trail trkača i rekreativaca

Natjecatelji su uživali u prekrasnim vidicima s Prtloga, Skitače, Ripende, Bartića i Brovinja
Natjecatelji su uživali u prekrasnim vidicima s Prtloga, Skitače, Ripende, Bartića i Brovinja

Nakon dva uspješna izdanja ove je godine održana i treća vrlo uspješna međunarodna utrka Valamar Trail koja se sa startom i ciljem ispred Hotela Valamar Sanfior u Rapcu, u subotu odvijala na stazama u okolici Rapca i Labina.

Valamar Trail, je utrka u prirodi po označenim stazama, a sastoji se od pet različitih dužina različite težine staza, koje su namijenjene kako vrhunskim trail trkačima, tako i rekreativcima. Utrku organizira Sport Box, glavni sponzor partner je tvrtka Valamar Riviera, a potporu daje i Turistička zajednica Grada Labina, rečeno je na konferenciji za medije koju su održali Alen Paliska, direktor utrke, Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda u Valamar Rivijeri, te Silvija Kos Pifar iz labinske Turističke zajednice.

Staze od 13 do 71 kilometara

- Najbolji trkači su imali na raspolaganju tri utrke, najizazovnija je Ultra od 71 km i 2.391 metara visinske razlike, nešto lakša je Advanced od 54 km i 1.654 metara visinske razlike, te Marathom od 43 km i 1.465 m visinske razlike. Sve one se trkačima boduju za ITRA (International Trail Running Association). Za one koji su željeli cijeli dan provesti u prirodi, tu je bila i Semi utrka polumaratonske dužine od 23 km i 734 m visinske razlike, a za rekreativce „slatki mali“ trail dužine 13 km s 485 m visinske razlike, pojasnio je Alen Paliska, direktor utrke.

Sve se staze prostiru predivnom okolicom Rapca i Labina, a omeđene su Plominskim zaljevom na sjeveru i Raškim kanalom na jugu. Natjecatelji su uživali u prekrasnim vidicima s Prtloga, Skitače, Ripende, Bartića i Brovinja, ali i u ulicama starog grada Labina i svim onim starim napuštenim selima diljem staze. Krajolik kojim se trči najbolje opisuje slogan utrke koji glasi „where the hills meet the sea“ ili „gdje planine susreću more“, rekla je Ilečić Arklinić.

Na drugoj Valamar Trail utrci prošle godine, sudjelovalo je 310 natjecatelja iz devet zemalja koji su svi za organizaciju utrke imali samo riječi hvale. Dokaz uspješnosti  je, daleko veći broj natjecatelja ove godine. Tako je bilo 429 prijavljenih natjecatelja iz 18 zemalja svijeta i sa 4 kontinenta, a utrku je uspješno istrčalo 350 natjecatelja.

Osamdeset volontera

- Ništa od toga ne bi bilo moguće bez naših vrijednih volontera koji su brinuli o pripremi i označavanju staza, usmjeravanju trkača kroz promet, mjerenju prolaznih vremena na kontrolnim točkama i osvježenjima na okrjepnim stanicama. Ove ih je godine bilo 80, što je više nego ranijih godina, a drago nam je vidjeti da ljudi svih dobnih skupina prepoznaju dobru energiju koja se okuplja oko ove trke i žele u tome sudjelovati. Ovogodišnje izdanje posebno je i po tome što je oboren rekord najduže Ultra utrke, a to je pošlo za „nogom“ Slovencu Toniju Vencelju koji je stazu od 71 kilometra uspio istrčati za 6 sati, 48 minuta i 16 sekundi, što je 16 minuta bolji rezultat od prošlogodišnjeg. “, rekao je direktor utrke Alen Paliska.

- Rabac je zbog lokacije i prirodne konfiguracije terena idealna destinacija za razvoj proizvoda iz outdoor segmenta, čemu u prilog ide i ova utrka, ali i u svijetu prepoznata Valamar Terra Magica mountain bike utrka koju organiziramo u proljeće. Sportska događanja organiziraju se u svim Valamarovim destinacijama s ciljem njihova razvoja te promocije sporta i aktivnoga stila života. Jer, za rast i razvoj destinacije nužni su dodatni proizvodi i sadržaji kreirani prema potrebama svih tipova gostiju – i onih koji uživaju u odmoru i opuštanju na plaži, kao i onih koji ciljano dolaze radi aktivnog turizma. Rabac je jedna od takvih lokacija, s golemim potencijalom da postane sportsko turističko središte ovog dijela Istre, što će se, vjerujem vrlo brzo i ostvariti uz značajne investicije koje usmjeravamo u ovu destinaciju te skorašnje otvorenje Valamar Girandella Resorta 4*, koji će svojim novim sadržajima i ponudom zasigurno privući sportaše i rekreativce, napomenula je Vlatka Ilečić Arklinić, voditeljica razvoja destinacijskih proizvoda u Valamar Rivijeri.

Outdoor destinacija

Silvija Kos Pifra je također pohvalila utrku, rekavši kako ona znači jako puno za jačanje turističkog prometa u periodima pred i posezone, te je  u destinaciji jedan od najvažnijih ciljeva TZ Grada Labina. Stoga su outdoor aktivnosti primarni proizvod kojeg želimo razvijati jer Rabac i Labin pružaju jedinstveni spoj prirodnih ljepota i široku lepezu mogućnosti za aktivan odmor. Raduje nas što se i ove godine prijavio ovako veliki broj natjecatelja što najbolje govori o uspješnosti promocije same manifestacije, ali i dobrim iskustvima natjecatelja koji nam se vraćaju. Čestitamo organizatorima na odlično obavljenom poslu i zahvaljujemo Valamar Rivijeri na izvrsnoj suradnji u realizaciji zajedničkih ciljeva u razvoju naše lokalne destinacije, zaključila je Silvija Kos Pifar. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter